AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava

Premda mogu biti izuzetno privlačnog izgleda, ove biljke jednako tako mogu biti i izrazito opasne. To ne znači da ih morate u potpunosti iskorijeniti, ali držite podalje od kućnih ljubimaca i djece.

Azaleja

Ovo je biljke prekrsanih cvjetova. No, cijela biljka je vrlo otrovna – konzumiranje cvijeta, stabljike ili lista može dovesti do bolova u trbuhu, otežanog disanja, paralize, kome, pa čak i smrti.

Oleander

Pojedete li samo mali dio ove biljke to može biti smrtonosna. Primjerici, dovoljan je samo jedan list da fatalno naškodi djetetu. Simptomi trovanja su pospanost, usporen rad srca i treskavica.

Kukuta

Ove malene biljke bijelih cvjetova mogu se pojaviti u vašem vrtu kao korov. Imate li kućne kućne ljubimce, treba ih smjesta ukloniti. Otrov koji sadrži miriši na šargarepu, a napada živčani sistem i može uzrokovati ozbiljnu štetu, pa čak i smrt kako kod životinja tako i kod ljudi.

Narcis

Upravo je cvijet najotrovniji dio te naizgled bezopasne biljke. Imate li psa, nemojte ga saditi u vrtu. Ukoliko ga previše pojede može izazvati povraćanje, proliv, grčeve, drhtanje i aritmiju.

Tisa

Iako je cijela biljka otrovna, sjemenke su najopasnije. Alkaloidi koje sadrži ova biljka mogu uzrokovati konvulzije, paralizu, a u ekstremnim slučajevima i zatajenja srca.

Hortenzija

Ovaj cvijet sadrži cijanid. Ipak, trebalo bi se konzumirati veću kolčinu da bi posljedice za ljubimce ili ljude bile kobne.

Filadendron

Sokovi te biljke mogu iritirati kožu i usta, što dovodi do otečenosti grla, poteškoća s disanjem i želučanih problema. Teške reakcije su rijetke, ali ga je ipak bolje držati podalje od djece i kućnih ljubimaca.

Imela

Može li ili ne ova parazitska biljka, koja se jednom godišnje pojavljuje i u vašem domu, uzrokovati smrt još je predmet rasprava. No, svakako može uzrokovati probavne probleme, usporiti otkucaje srca, a ima i halucinogene učinke (u većim dozama). Naročito štetna može biti za kućne ljubimce.

magazin.net.hr