1a4cf65ab8a1ff2c396bfb841c76c7d9
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH) raspolažu sa četiri helikoptera koja se mogu koristiti za gašenje požara, dok se, kako nam je potvrđeno iz OSBiH, očekuje da će u njihovu flotu do kraja ove godine stići još četiri koja su kupljena u Americi.

FIXGEHALT

Prema riječima Ume Sinanović, šefice Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH, novi helikoperi kupljeni su najvećim dijelom donatorskim sredstavima SAD-a, a dio novca za njihovu nabavku izdvojilo je Ministartvo.

– Ne znam da li će se sva četiri helikoptera odmah isporučiti, ili dio njih, jer nemamo usvojen budžet i fale nam sredstva za špediterske usluge, carine, poreze i tako dalje. Mi u suštini idemo u pravcu zanavljanja, odnosno nabavke novih helikoptera. Nama više raniji helikopteri i oni koji nisu ispravni, nisu toliko primarni jer njihovo održavanje zahtijeva znatan budžet, a opet su stari – kazala je Sinanović.

Helikopteri za gašenje požara

LIDER

Dodala je da OSBiH trenutno raspolaže za četiri helikoptera UH-1H koja se mogu koristiti za gašenje požara.

– Helikopteri grupe Mi-8, koji su također imali priključke za gašenje požara, noćno gašenje i protivpožarna vedra, su prizemljeni unazad godinu. Odlučeno je da se neće raditi njihov remont zato što su, po našim procedurama i propisima kada su u pitanju letjelice, dva ili tri fakora ispunjena što se tiče starosti, troškova, remonta i slično, da se mogu prizemljiti. Sad smo krenuli u pravcu da novac koji bi trošili na remont usmjerimo upravo za modernizaciju i nabavku novih helikoptera. Analiza i porocjena je pokazala da je to korisnije i efektnije, nego remontovati staro – istakla je.

Naša sagovornica je podsjetila da je komandant NATO štaba u Sarajevu Eric Folkestad nedavno obišao helikoptere koji su namijenjeni za gašenje požara i provjerio njihovu ispravnost.

– On je nakon toga i u javnost dao informaciju da mi faktički imamo dovoljno resursa u svrhu gašenja požara – dodala je Sinanović.

Oružane snage BiH bile su spremne da gase požare koji su do prije nekoliko dana bili aktivni na više područja u BiH, međutim za polijetanje njihovih helikoptera bilo je neophodno odobrenje Predsjedništva BiH. Međutim, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije se odazvao za prisustvo sjednici na kojoj se trebalo raspravljati o davanju saglasnosti za korištenje helikoptera OSBiH, te je između ostalog izjavio kako su ti helikopteri “na ivici ispravnosti”.

Prema informacijama koje smo dobili iz Federalne uprave policije (FUP), oni raspolažu sa jednim helikopterom.

– Radi se o helikopteru američke kompanije Bell Helicopter Textron, model 206B Jet Ranger III. Postojeći helikopter je ispravan i u letnom je stanju, a proizveden je 1980. godine – naveli su iz FUP-a.

Taj helikopter nalazi se u hangaru Federalne uprave policije na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

– On se koristi za policijske svrhe, kako za potrebe Federalne uprave policije, tako i za potrebe ostalih policijskih agencija u BiH, u cilju izviđanja i nadzora iz vazduha, transporta pripadnika policije i MTS-a, snimanja iz vazduha, potrage iz vazduha, desantiranja, kontrole velikih okupljanja iz vazduha, kontrole saobraćaja, protivsnajperskog i snajperskog djelovanja iz vazduha i slično, te prevoza vladinih zvaničnika, potreba civilne zaštite i GSS-a, potreba građana, medicinskih potreba, traganja i spašavanja i slično – dodali su.

Neispravni helikopter u FUCZ-u

Iz FUP-a su napomenuli da je helikopter Bell, model 206L-1, koji je u vlasništvu Federalne uprave policije, a koji nije plovidben niti ispravan za letenje, Vlada Federacije BiH predala na korištenje Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ) tokom 2017. godine, uz uslov da ga FUCZ dovede u plovidbeno stanje.

Helikopterski servis Republike Srpske u sastavu flote ima dva helikoptera – helikopter tipa AW119Kx “Koala” i helikopter tipa Bell 206B. AW 119 Kx “Koala” je jednomotorni višenamjenski helikopter, navedeno je na stranici Servisa.

– Jedan od osnovnih razloga uvođenja ovog tipa helikoptera u flotu Helikopterskog servisa RS jeste početak izvođenja vazdušnih operacija “gašenje požara iz vazduha (firefighting)”, za koje je ovaj tip helikoptera pokazao odlične rezultate u svijetu, a naročito na području Evrope i Južne Amerike – stoji u opisu helikoptera.

Bell 206 je familija komercijalnih helikoptera, a danas je jedan od najpopularnijih helikoptera i proizveden je u velikom broju primjeraka.