Osiguran novac za gradnju tri dionice

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Do kraja ove godine broj gradilišta na Koridoru Vc uskoro bi trebao biti povećan. Uskoro bi trebale biti otvorene ponude za izgradnju dionice Vranduk-Ponirak, čija je gradnja vrijedna 50 miliona eura, a novac je osiguran od OPEC-ovog fonda za međunarodni razvoj (OFID). Ocjenjivanje ponuda i izbor najboljeg ponuđača trebali bi trajati dodatnih mjesec dana, a sama gradnja bi trebala početi do kraja ove godine.

Međutim, to će u narednom periodu, po svemu sudeći, biti i jedino novootvoreno gradilište na Koridoru Vc, jer “papirologija” za ostale dionice još uvijek nije završena, a za neke od dionica nije ni počela izrada glavnih projekata.

Nedavno je potpisan i ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o kreditu vrijednom 180 miliona eura. Ovaj novac će biti iskorišten za gradnju tri dionice, i to Poprikuše – Nemila, tunla Ivan, te Mostar Jug – Kvanj.

Najveći dio novca bit će iskorišten za dionicu Poprikuše – Nemila, čija bi izgradnja ukupno trebala koštati 185 miliona eura i radi se o najskupljoj dionici na cijelom Koridoru Vc. Razlog za to je konfiguracija terena zbog koje će se ova dionica gotovo u cijelosti sastojati od objekata, tunela i mostova, dok će otvorene trase biti jako malo.

Za ovu dionicu, kao i za tunel Ivan već je raspisan pretkvalifikacioni natječaj, dok će tender za Mostar Jug – Kvanj biti raspisan tek naredne godine. Razlog za to je što za ovu dionicu još  nije završena potrebna dokumentacija, odnosno prije tendera je potrebno uraditi okolinsku i socijalnu studiju.

Osim toga, ni za ovu, kao ni za dionicu Poprikuše – Nemila nije izrađen glavni projekat.

Nedostajući novac za izgradnju ove tri dionice, kako saznajemo, bit će osiguran od Evropske investicione banke.

Faktor.ba