Osim milijardi KM godišnje, bh. dijaspora dovodi i investitore

Bh. dijaspora, koja je samo u prošloj godini poslala nešto više od tri milijarde maraka u domovinu, iznimno je vrijedan privredni segment ukupnih ekonomskih tokova u BiH pa, iako se očekivalo da će doznake padati zbog niza razloga, podaci iz prošle godine svjedoče o tomu kako je dijaspora i dalje široke ruke kada je riječ o pomoći svojoj rodbini, čime neizravno pomažu popraviti i ukupnu privrednu sliku bh. društva.

Naime, podaci Centralne banke BiH upućuju na to da je dijaspora u prošloj godini poslala nešto više od tri milijarde maraka, što je znatno više u odnosu na 2020. godinu, a razlike povećanja treba tražiti u nekoliko područja. Prvenstveno, povećan je broj stanovnika BiH koji su posljednjih nekoliko godina migrirali u neke od zemalja Europske unije, a koji su sada dovoljno ekonomski ojačani da mogu slati veće iznose svojim obiteljima u Bosni i Hercegovini.

S druge strane, ekonomski oporavak nakon pandemije, a koji se reflektirao i na rast tržišnih ekonomija zemalja EU-a, doveo je i do povećanja standarda bh. dijaspore koja sada može odvojiti i veći iznos sredstava koja će slati u domovinu. Istovremeno, drugi veliki potencijal dijaspore vidljiv je kroz povećanu potrošnju – od popravki automobila pa do kupnje različitih proizvoda.

Dijaspora tokom cijele godine i na taj način šalje značajna finansijska sredstva u bh. ekonomske tokove nudeći privredi priliku za daljnji razvoj. Također, struka je jasna u ocjeni kako bi ključni dugoročni potencijal dijaspore trebao biti posebno naglašen u domaćim okvirima. Riječ je o mogućnosti uvezivanja dijaspore s idejama, kontaktima, ali i kapitalom s poslovnom zajednicom unutar BiH. Umrežavanje i stvaranje kontakata preduvjeti su i za moguće ulaganje u BiH, pri čemu je od iznimnog značaja imati kontakt tačke unutar BiH preko kojih će se lakše dobiti potrebne informacije, ali i realizirati poslovna ideja.

Druga ili treća generacija bosanskohercegovačke dijaspore može biti velika prilika za razvoj privrede u BiH, no prije toga tim ljudima potrebno je stvoriti preduvjete za investiranje u domovini, počevši od olakšavanja birokratskih prepreka pa do stvaranja mogućnosti za uvezivanje s doma-ćim privrednicima. Nadalje, dijaspora ima i bogatu mrežu kontakata s uspješnim biznismenima iz zemalja EU-a, a koji u potrazi za novim tržištima i proširivanjem poslovanja mogu iz prve ruke doznati šta su to prednosti ulaganja u BiH, odnosno koje bi potrebe mogli zadovoljiti gradeći proizvodne pogone na tom prostoru.

Iznosi sredstava koje dijaspora ulaže u BiH tako bi se multiplicirali, a istovremeno bi se stvorili i temelji za dugoročni opstanak te ostanak u brojnim lokalnim zajednicama. Nije nevažna ni činjenica da dijaspora u tom slučaju postaje i svojevrsni promotor potencijala BiH.

Unutar BiH već se realiziralo, odnosno realizira se niz projekata u kojima je prepoznato ulaganje dijaspore, ali i ostvarivanje sinergije s nekima od uspješnih poduzetnika koji imaju potrebni kapital, kao i ideje kako pokrenuti lokalnu zajednicu. USAID-ov projekt “Diaspora Invest” pritom ima iznimno važnu ulogu u osiguranju veze i umrežavanju bh. dijaspore, za šta su dokaz i pozitivne priče koje je moguće pronaći na njihovim mrežnim stranicama, a kroz koje se prepoznaje ne samo uspješno uvezivanje dijaspore i poslovne zajednice u BiH već i povratak osoba u mjesto porijekla.

Prethodni članakErdogan: Slomom vrata inflacije neće ostati prepreka na putu ostvarenja nacionalnih ciljeva Turske
Sljedeći članakČistio štalu, pa pronašao slike koje vrijede milione