Portal 072info

Osjetljivo doba: Pet savjeta kako naučiti tinejdžera da zavoli svoje tijelo

Mother and daughter having an argument

Biti tinejdžer nije lako, a jedna od velikih boljki koja muči svakog u tim osjetljivim godinama jest nesigurnost, pogotovo kad je riječ o tijelu.

Gotovo da ne postoji tinejdžerica koja je zadovoljna svojim tijelom, ali takvo razmišljanje može se promijeniti, a u tome najviše mogu pomoći roditelji.

Pubertet je doba kada tijelo doživljava razne promjene, a zbog nekih se od njih tinejdžerke, naročito djevojke, mogu osjećati izrazito osjetljivo i nesigurno, na primjer zbog dobivanja kilograma, čemu su djevojke sklone na početku puberteta.

Roditelji mogu pomoći svom djetetu u postizanju samopouzdanja i procesu prihvatanja vlastitog tijela. Donosimo pet savjeta koji će vam pomoći da to lakše napravite.

Nemojte umanjivati “probleme” svoje tinejdžerice

Kada vam se kći povjeri da mrzi svoj stomak, nemojte joj reći Prestani, vidiš da si mršava. Slušajte je sa saosjećanjem. Objasnite joj kako će se njeno tijelo nastaviti mijenjati još nekoliko godina, ali će se do 20. godine razviti. Primijetite li da preskače obroke ili da mnogo vremena provodi pred ogledalom proučavajući svoje tijelo, obratite se stručnoj osobi za pomoć.

Ublažite tuđe loše riječi

Kad neko iz razreda kaže vašoj kćeri kako ima debele noge, morate razumjeti da je vaše dijete povrijeđeno. Pokušajte je uvjeriti u suprotno i kažite: Predivna si! Volim te baš takvom kakva jesi. Samo ih ignoriraj.

Ako i dalje ne može izbiti riječi iz glave, pitajte je što možete napraviti skupa kako bi se ona osjećala bolje. Pobrinite se da nosi odjeću koja joj dobro stoji i u kojoj se ona osjeća dobro. Pomozite joj da nađe neku fizičku aktivnost koju će voljeti i koja će joj pomoći da se osjeća bolje u vlastitom tijelu.

Ograničite selfije

Što više vremena adolescentice provode gledajući fotografije prijatelja na Facebooku, to se osjećaju nesigurnije zbog vlastitih tijela. Potaknite dijete da na društvenim mrežama objavljuje fotografije vlastitih rukotvorina ili linkove na omiljene pjesme umjesto selfija i drugih fotografija na kojima pozira.

Budite dobar primjer, ograničite objavljivanje vlastitih selfija i vrijeme provedeno na društvenim mrežama.

Gledajte zajedno TV

Gledajući zajedno serije, filmove i razne emisije, pruža vam se prilika za razgovor o društvenom pritisku da se izgleda savršeno. Istaknite koliko vremena glumci potroše da bi izgledali savršeno na TV-u te kako njihov izgled na televizijskom ekranu često nema veze s onim kako izgledaju u stvarnosti i bez šminke.

Djeca su bombardovana sa svih strana o tome da nisu savršena. Roditelji to mogu ispraviti učeći djecu da su sva tijela različita i jedanko lijepa te da je svako tijelo vrijedno pažnje.

Obratite pažnju i ako imate dječaka

Dječaci u pubertetu rijetko kad žele biti mršaviji, a češće žele torzo u obliku slova V, mišićava ramena i uži struk. Suprotno od djevojčica, dječaci se češće osjećaju nesigurnim zbog toga što misle da su premršavi čak i kada su normalne tjelesne težine.

Zbog stereotipa da je nesigurnost zbog vlastitog tijela ženski problem, dječaci će mnogo rjeđe o tome razgovarati s roditeljima. Pripazite na to koliko vaš sin vježba i izbjegavajte “zadirkivati” svoga sina da mora ojačati mišiće.

Zadovoljna.hr

Podijelite članak
  • 2
    Shares