Portal 072info

Osobe koje se brutalno odnose prema životinjama potencijalno su opasne i za ljude

U svjetlu izvještaja o još jednom brutalnom trovanju napuštenih pasa, ovaj put u Zavidovićima, a koje smo dobili od građana i medija, Fondacija ”Dogs Trust” želi da naglasi da je bilo kakav nehuman odnos prema psima, a posebno ovakva stravična okrutnost kroz izazivanje njihove patnje, ne samo za svaku etičku osudu već i legitimno predstavlja krivično djelo, te je dodatni rizik za samu zajednicu, navodi se u otvorenom pismu koje je poslato iz ove organizacije za zaštitu životinja.

U ”Dogs Trustu” upozoravaju i da su brojni stručnjaci potvrdili da su ”osobe koje su spremne zlostavljati životinje te preuzimati stvari u svoje ruke opasne ne samo za životinje nego i za ljude”.

Stoga je neophodno da zakon takve pojedince ili grupe identificira i sankcionira, kao i da se uspostave mjere koje će spriječiti ovakva kriminalna djela u budućnosti.

Ovim putem pozivamo odgovorne vlasti u Zavidovićima da pod hitno reagiraju, ispitaju čitav slučaj, identificiraju počinioce i provedu zakonom propisane sankcije, te da o tome obavijeste javnost.

Ujedno, pozivamo sve građane koje vjeruju u humanost i odgovornost da od svojih lokalnih vlasti zahtijevaju da počnu dosljedno provoditi Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja koji sadrži mjere koje uvezane u Sistem za upravljanje populacijom pasa mogu efikasno, trajno i humano riješiti problem i dovesti nas do zajedničkog cilja – da psi žive uz adekvatnu i odgovornu brigu ljudi, a ne napušteni na ulici.

– Ako odgovorne vlasti u ovom procesu iskoriste vrijedne programe Fondacije ”Dogs Trust”, uspostavljanje i provođenje sistema će za budžet biti i mnogo troškovno efikasnije – ističu.

”Dogs Trust” poručuje i da psima nije mjesto na ulici, ali su oni tu zbog neodgovornosti ljudi.

– Neodgovorno vlasništvo pasa, uključujući neadekvatnu brigu i napuštanje pasa, i drugi oblici neodgovornosti prema psima, kao što je neregistrirani uzgoj, nepotrebno uništavanje i zlostavljanje pasa, korijen su problema.

Problem može biti trajno riješen samo djelovanjem na njegov uzrok, dok će svaki oblik neodgovornosti i kršenja zakonskih mjera problem samo produbiti i spriječiti jedino efikasno rješenje – zaključuje se u otvorenom pismu upućenom javnosti i vlastima Zavidovića.

AVAZ

Podijelite članak
  • 73
    Shares

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box