Portal 072info

Ostanite zdravi i u formi: Svaki dan pješačite

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kampanjsko vježbanje nije djelotvorno. Samo je redovno i intenzivno bavljenje sportom u kontinuitetu efikasno za zdravlje. Ovo tvrdi tim naučnika s Univerziteta u Sjevernoj Karolini, nakon obavljenih istraživanja kojima je bilo obuhvaćeno oko 300 učesnika srednjih godina. Tokom istraživanja ispitanici su podijeljeni u četiri grupe, od kojih je svaka dobila zadatak da radi određeni tip vježbi.

Fizička aktivnost

Jedna grupa je redovno pješačila, druga džogirala, treća intenzivno upražnjavala tjelesne vježbe, dok se četvrta uopće nije bavila vježbanjem. Pripadnici grupe koja je trčala i one koja je redovno vježbala vidno su izgubili na težini, a nivo holesterola i triglicerida im je bio neočekivano nizak. Ali, nažalost, samo dok su bili fizički aktivni. Čim su sa vježbanjem prestali, u vrlo kratkom roku su se udebljali. 

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Količina masnog tkiva se povećala za osam procenata, dok su nepoželjne masnoće u krvi naglo porasle, potvrdili su naučnici istraživačkog tima.

Iznenađenje je bilo još veće kada su analizirali grupu koja je pješačila. Pozitivni efekti postignuti ovom vrstom fizičke aktivnosti bili su prisutni veoma dugo i nakon prestanka sa vježbanjem. Naučnici su na osnovu ovih primjera zaključili da se, kada je u pitanju zdravlje,najviše može postići redovnim, ali umjerenim vježbanjem.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Optimalna količina

To vam je kao kada prestanete da uzimate lijek. Neki lijekovi prestanu da djeluju brže u odnosu na druge. Shodno tome, svaka osoba treba da pronađe optimalnu količinu vježbi da bi dugoročno sebi osigurala dobro zdravlje.

Hodanje utječe na raspoloženje - Avaz, Dnevni avaz, avaz.baHodanje utječe na raspoloženje

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Utječe na raspoloženje

Hodanje utječe na raspoloženje, a može biti i pomoćna metoda u borbi protiv depresije. Aktivnost povećava nivo endorfina te vam pomaže da se riješite nakupljenog stresa. Osobe koje pate od depresije, koje su hodale između 30 i 45 minuta pet puta sedmično prijavile su znatno poboljšanje svog psihičkog stanja, pokazalo je istraživanje sprovedeno u Portugalu. 

Ukoliko vas muči isprekidan san, kao svakodnevnu rutinu uvedite šetanje - Avaz, Dnevni avaz, avaz.baUkoliko vas muči isprekidan san, kao svakodnevnu rutinu uvedite šetanje

Povoljno utječe na spavanje

Ukoliko vas muči isprekidan san, kao svakodnevnu rutinu uvedite šetanje. Ona povoljno utječe na spavanje, ali i na naše intelektualne sposobnosti. Zbog užurbanog života, kakav većina nas vodi, gotovo da smo izbacili šetnju iz svakodnevnog života. I to sve pod izgovorom „nemam vremena“. 

Redovna fizička aktivnost može vam pomoći da zaspite brže  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.baRedovna fizička aktivnost može vam pomoći da zaspite brže

Čovjeku je hodanje urođena pojava, stoga mu to i pružite. Umjesto autom, na posao idite pješke, a umjesto lifta, koristite stepenice.

Pored hodanja, svaki vid fizičke aktivnosti pozitivno utječe na tvoje zdravlje. Od podizanja raspoloženja, do poboljšavanja vašeg seksualnog života. Redovna fizička aktivnost može vam pomoći da zaspite brže i produbite svoj san. Samo nemojte vježbati neposredno prije spavanja jer ćete imati previše energije i nećete moći zaspati.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 6
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6