OSTRVO LJUBAVI: Švaleracija poželjna, djevičanstvo nije na cijeni a sukobe rješavaju sportom

Podijelite vijest

Stanovnici Trobrijanovih ostrva imaju neuobičajeno liberalan stav prema ljubavi, seksu i braku, dok djevičanstvo nije na cijeni.Smatraju da su tijela bijelaca veoma ružna zbog čega ne žele da se s njima zbližavaju.I prije i poslije sklapanja braka blagonaklono se gleda na to da oba pola imaju ljubavnike, tj. ljubavnice, a u većini sela postoji posebna koliba zvana bukumatula, namijenjena upravo vanbračnim ljubavnim susretima.

Društveno uređenje je matrijarhalno, mladi su vrlo slobodni u međusobnim odnosima, a djevičanstvo uopšte nije na cijeni. Brakovi se sklapaju bez mnogo formalnosti. Par koji je prenoćio u ženinoj kući i zajedno jeo smatra se vjenčanim. Djeca pripadaju majčinoj porodici, a odnosi bračnih partnera su jednostavni: od muškarca se očekuje da ženi donosi poklone da bi zauzvrat dobio nježnost i seks.

trobrijanova ostrva 1

Ako mislite da su sukobi i nasilje zbog ljubomore česti, varate se. Otkako su im kolonijalne vlasti zabranile da ratuju, Trobrijanci sve međusobne razmirice, pa i one ljubavne, rješavaju maratonskim utakmicama kriketa originalno prilagođenim svojoj tradiciji, u kojima učestvuju i djevojke.

trobrijanova ostrva 2

Prevarili biste se, međutim, ako biste pomislili da liberalan stav prema tjelesnoj ljubavi turisti mogu da iskoristite kako bi se omrsili sa simpatičnim ostrvljankama i ostrvljanima kovrdžave kose i kože boje svijetle čokolade. Trobrijanci, naime, smatraju da su svijetla koža, ravna kosa i maljava tijela bjelaca veoma ružni i nerado se s njima zbližavaju. Pored toga, veoma su ponosni na svoje geneološko naslijeđe koje pokoljenja pamte u okviru matrijarhalnog klana i neskloni su mješanju sa strancima.

Raskošna priroda je prema Trobrijanovim ostrvima bila izdašna. Sve što im je za život potrebno stanovnici obezbjeđuju ribolovom i poljoprivredom, bez pretjeranog napora. Kao valutu koriste lišće banane i jama – oko 50 listova vrijedi nešto više od evra, a na velikoj cijeni je i kamen, materijal veoma rijedak na koralnim ostrvima.

Blic