Portal 072info

Ostvaruju se prognoze o poskupljenju povrća, voća i mesa: Astronomske cijene grožđa, prase, špinata…

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zbog mraza, a potom i obilnih kiša koje su u maju, ali i početkom ovog mjeseca, zadesile našu zemlju, uništeni su skoro svi nasadi, a poljoprivrednici su pretrpjeli višemilionske štete.  

Već je tada najavljeno da očekujemo rast cijena povća i voća, a jučer smo se na pijacama uvjerili da se predviđanja, nažalost, i ostvaruju.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Stalne mušterije

Uporedili smo cijene povrća i voća sa početka mjeseca i jučerašnje na gradskim pijacama u Sarajevu, Tuzli, Banjoj Luci i Zenici. Najviše je poskupjelo grožđe, sa pet maraka cijena je skočila na sedam, a na pojedinim mjestima, naprimjer u Sarajevu, košta i deset KM.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Osjetna je razlika i u cijeni špinata. Kilogram je prije mjesec koštao oko tri marke, a sada je pet. Poskupio je i paradajz. Početkom juna, kilogram je koštao oko dvije marke, a danas je skuplji za marku.

Hamzović: Zadovoljna prodajom - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
  • Hamzović: Zadovoljna prodajomFoto: (Avaz)

Iako su sarajevske pijace najskuplje u državi, kako smo se uvjerili jučer na Ciglanama, prodaja vikendom ide dobro. Prodavačica Almasa Hamzović kazala nam je kako je, bez obzira na visoke cijene, zadovoljna, jer ima stalne mušterije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Skuplja piletina

– Povrće i voće koje prodajem je iz moje bašte tako da sam u mogućnosti da sama određujem cijene – kazala je Hamzović, kod koje se najbolje prodaju paradajz, koji košta 3 KM, i paprike 2.

Jabuke u Sarajevu koštaju 2, a kilogram lubenice 1,5 KM.

Od početka mjeseca marku je poskupjela piletina, sa 4,5 na čak 5,5 KM. Kupci kažu da su više cijene i pastrmke i teletine.

Sarajevo 

Na sarajevskoj pijaci najskuplje je grožđe, koje košta od sedam do deset maraka. Mladi luk i špinat koštaju pet maraka, dok je kilogram prase i buranije četiri marke. Kruške su 3, nektarine 3, dinja 3. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Banja Luka

Na banjalučkoj Tržnici kilogram grožđa košta šest maraka, dok je za korpicu malina potrebno izdvojiti od 1,5 do četiri marke. Breskve i jagode koštaju četiri marke po kilogramu. Po 4 KM prodaju se višnje i trešnje, čija bi cijena u junu već trebala biti niska. Kajsije su pola marke skuplje.

Zenica

Na zeničkoj pijaci kilogram jabuka košta 1,5 KM, krušaka 3, nektarine 1,5, lubenice 1, dinje 2, dok se grožđe može naći po cijeni od 6 i 7 KM. Mladi luk se ne prodaje na kilogram nego na vezicu i košta 1 KM, paprike su 1,5, kilogram prase, špinata i buranije je 5 KM.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tuzla

Od voća, najskuplje je grožđe, koje košta 7 KM po kilogramu. Kruške su 4, dinja 3, limun 3,5, a jabuke 2 marke. Buranija košta 4, paradajz 3, a u ponudi nije bilo prase i špinata.

AVAZ

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 89
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6