Osude vandalizma u BiH

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

vandalizzam

FOTO: Tanjug/FENA, Almir Razić

Povodom jučerašnje dramatične situacije u Bosni i Hercegovini oglasili se ministri, premijerke RS, predsjedavajući Predsjedništva BiH,visoki predstavnik u BiH Valentin Incko. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić najavio je da će predložiti sazivanje vanredne sjednice tročlanog šefa države i negirao mogućnost izvođenja vojske na ulice.

“Kako ćete angažovati vojsku protiv svojih građana”, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

On je, međutim, nagovijestio mogućnost da se preostala dva člana Predsjedništva Bakir Izetbegović i Nebojša Radmanović ne odazovu pozivu za vanrednu sjednicu Predsjedništva države.

“Mi smo krivi zbog svega”, rekao je Komšić za Federalnu TV dodavši da vlast uvijek mora da funkconiše, “ova ili neka druga”.

On je upozorio da problem zbog kojih su izbili protesti ne traju tri dana već da su oni dugogodišnji i da su sada samo eskalirali.

Komšić je za novonastalu situaciju okrivio političare koji, kako je rekao, ne mogu da izađu pred građane.

Smatra da je već prvog dana trebalo razgovarati sa radnicima i građanima Tuzle, umjesto što je, kako je rekao, upotrijebljena sila.

Predsjedništvo BiH saopštilo poslije hitne telefonske sjednice, da razumije ogorčenost građana teškom socijalnom situacijom, ali ih poziva da se uzdrže od nasilja.

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da podržava pravo građana da izraze svoj stav, ali da ne podržava aktivnosti koje bi trebalo da posluže za prelivanje krize iz Federacije BiH u RS.

Ona je ocijenila da Federacija BiH “apsolutno nesređena sredina”, dok je RS uređeno društvo.

“Vidjela sam sinoć pozive upućene građanima RS da se solidarišu sa građanima Federacije BiH i u prilici sam da se solidarišem sa raznim građanima na planeti, čak i kada treba sa građanima Federacije BiH u brojnim važnim pitanjima, ali nikada ako je riječ o ‘izvozu’ određene kvazi-revolucije ili nereda sa teritorije jednog entiteta na drugi”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Prema njenim riječima, više godina postoje pokušaji da se određena nezadovoljstva i neprilike iz Federacije BiH “izvezu” u RS.

Ona je poručila da od građana RS “očekuje da ne nasjedaju na takve trikove”.

“Kada je riječ o izražavanju mišljenja, stava, zadovoljstva ili nezadovoljstva, uvijek ih pozivam da budu pravi demokratski građani u pravom demokratskom društvu”, rekla je premijerka RS.

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija rekao je večeras da nema sumnje da su neredi koji su tokom dana izbili širom zemlje posljedica nagomilanog nezadovoljstva, ali je upozorio da su neke političke snage “kidnapovale” to nezadovoljstvo, u namjeri da osvoje vlast.

Lagumdžija je u obraćanju novinarima u Sarajevu, poslije posebne sjednice predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH (SDP), poručio da “rušiteljima državnih institucija neće biti dopušteno da te institucije budu srušene”.

“Zlouotrebljavajući maloljetnu djecu, žele da sruše državu”, rekao je Lagumdžija, ne navodeći na koje političke snage misli i pozvao na pokretanje istrage kojom bi bilo urveđeno “ko je plaćao i podsticao na nasilje”.

“Ni Radovan Karadžić nije zapalio predsjedništvo BiH niti je zastava BiH skinuta s predsjedništva na način na koji je to učinjeno”, kazao je Lagumdžija, aludirajući na napad nasilnih demonstranata na zgradu u kojoj se nalazi sjedište državnog vrha u Sarajevu.

Lagumdžija je kazao kako je predsjedništvo SDP BiH prihvatilo odluku dvojice svojih članova koji su bili na čelu vlada Tuzlanske i Zeničko-dobojske županije, da podnesu ostavke na te dužnosti, kako su to tražili demonstranti.

Predsjednik vlade Federacije BiH Nermin Nikšić, koji je takođe član predsjedništva SDP, rekao je da “osjeća odgovornost” za sadašnje stanje.

Nikšić je potvrdio da je spreman i za ostavku i za rekonstrukciju vlade, ali je istakao da je problem zapravo u tome što su “oni koji su izmanipulisali mlade ljude na protestima, možda paljenjem zgrada pokušali da prikriju dokaze o pljačkama koje su počinili tokom privatizacije”.

Načelnik opštine Tuzla Jasmin Imamović rekao je da je taj grad “žrtva mafijaške privatizacije” i izrazio ogorčenje zbog činjenice da su u tom gradu nasilnici zapalili zgrade koje nisu gorjele ni u jednom ratu, prenijela je Hina.

Na haos u koji su se pretvorili protesti u BiH reagovala je i delegacija Evropske unije, koja je pozvala na hitno obustavljanje svih vrsta nasilnog ponašanja.

“Žalimo zbog činjenice da je povrijeđen veliki broj osoba. Rješenje za probleme mora biti pronađeno isključivo putem dijaloga”, navodi se u saopštenju.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ocijenio je jučerašnje proteste u Federaciji BiH šokantnim, osudivši vandalizam i huliganstvo koji su ih pratili.

“Treba razlučiti šta su mirni protesti, a šta paljenje zgrada”, rekao je Incko za FTV.

Kako je prenijela agencija Fena, Delegacija EU naglasila je u saopštenju da građani imaju pravo da izraze svoje nezadovoljstvo i mišljenje putem nenasilnih okupljanja.

Član Predsjedništva BiH i visoki zvaničnik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović pozvao je “narod da protestuje i izrazi svoje opravdano

nezadovoljstvo na civilizovan način”.

“U Sarajevu je spaljena arhiva kantonalne vlade”, rekao je Izetbegović i dodao da je riječ o neprocjenjivoj šteti.

Poručio je da treba mijenjati vlast i politicare, a ne rušiti zgrade.

Reis ul ulema Islamske zajednice Husein Kavazović izrazio je zabrinutost zbog događaja u Tuzli, Sarajevu i drugim gradovima BiH i naglasio da nasilje nije, niti može biti način rješavanja problema, kao što ni opravdani zahtjevi za poboljšanje socijalnih prilika ne mogu opravdati pribjegavanje nasilju.

Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske pozvalo je večeras na što hitniji prekid nasilja.

“Sa zabrinutošću pratimo razvoj događaja u BiH i apelujemo na što hitnije zaustavljanje sukoba i nasilja”, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova.

“Pozivamo sve strane da uspostave međusobnu komunikaciju, jer je evropska, stabilna i prosperitetna BiH, u interesu svih njenih građana. BiH ima perspektivu za članstvo u Evropskoj uniji i sukobe treba rješavati u tom duhu”, dodaje se u saopštenju koje prenosi Hina.

Mondo