Osuđeni kladioničar Wilson Ray 1997. godine namjestio utakmicu Zimbabve – BiH

Podijelite vijest

Osuđeni kladioničar iz Singapura, Wilson Raj Perumal, iznio je nekoliko senzacionalnih tvrdnji u autobiografiji “Kelong Kings” u kojoj govori o namještanju utakmica. Kako kaže, utakmicu u Maleziji u Dunhill kupu 1997. godine između Zimbabvea i Bosne i Hercegovine je bio namjestio, ali stvari se nisu završile onako kako je planirao.

Perumal je do sada nekoliko puta osuđivan zbog namještanja utakmica. U ispovijesti novinarima Alessandru Righiju i Emanuelu Pianu, otkrio je način na koji je namještao utakmice, ko čini kladioničarsku mafiju kao i koje su utakmice do sada bile namještene.

Među njima je bila i ona između Zimbabvea i BiH koja se igrala u Kuala Lumpuru 22. februara 1997. godine. Kako tvrdi u svojoj knjizi, potplatio je pet glavnih igrača afričke reprezentacije koji su trebali slabo odigrati, odnosno prepustiti pobjedu BiH, piše list The Standard iz Zimbabvea.

Umjesto pobjede od 4:0, utakmica je završena remijem 2:2. Jedan od igrača koje je podmitio bio je i napadač Ian Gorowa koji je u 75. minuti postigao posljednji gol na utakmici. Prethodno, poveli su preko Dinyeroa da bi Asim Hrnjić i Dželaludin Muharemović napravili potpuni preokret na utakmici. 

Iako Perumal tvrdi da je igračima popularnih Ratnika platio da slabo odigraju utakmicu, napadač Gorowa se ne sjeća ničega.

“Da, postigao sam gol sa 40 metara i prošli smo u polufinale Dunhill kupa. Ne sjećam se da nam je neko prišao i ponudio pare. Ne sjećam se da smo s nekim pričali prije utakmice. Željeli smo taj kup osvojiti”, kazao je bivši napadač reprezentacije Zimbabvea.

Ukoliko izgube meč rezultatom 4:0, petorici igrača afričke reprezentacije obećano je 100.000 dolara. 

“Znao sam da su korumpirani i odlučio sam pokušati. Odveo sam jednog od igrača na večeru i upitao da li bi on i neki njegovi saigrači voljeli dobiti 100.000 dolara. Sutradan smo sjeli, a oni su se stalno raspitivali da li sam policajac. Pokazao sam im pasoš i rekao da dolazim iz Singapura. Dao sam im 30.000 dolara unaprijed i rekao da će dobiti još 70.000 ukoliko izgube 4:0. Poluvrijeme je trebalo završiti 0:0 nakon čega su trebali pustiti primiti četiri gola u drugom poluvremenu”, kaže Perumal.

Međutim, Dinyero je doveo Zimbabve u vodstvo nakon čega je Perumalov plan pao u vodu. 

“Slabo sam ih prosudio. Bili su puno bolji od igrača iz Bosne koji su u deset minuta preokrenuli rezultat. Nakon toga je Gorowa iz voleja sa 40 metara postigao nevjerovatan gol. Uhvatio se za glavu kao da se pitao ‘šta sam uradio’. Njih pet okupilo se na sredini terena gdje su razmijenili nekoliko riječi nakon ovog gola”, sjeća se Perumal. 

Reprezentativci Zimbabve za koje Perumal tvrdi da ih je potplatio ostali su u Maleziji još nekoliko dana na navodnim kontrolnim utakmicama i zbog mogućih potpisa za nove klubove. Naravno, od toga nije bilo ništa te su se nedugo nakon završetka kupa vratili u Afriku, navodi The Standard.

global-fix_0