Portal 072info

Osuđuju paljenje državnih simbola BiH

”SDP Mostar najoštrije osuđuje vandalizam počinjen paljenjem državnih simbola Bosne i Hercegovine nakon utakmice Hrvatska – Kamerun”, saopšteno je iz mostarskog Gradskog odbora SDP-a.

“Pošto se ovaj incident dogodio na istom mjestu gdje je nedavno bio istaknut transparent podrške jednom presuđenom ratnom zločincu, ova dva događaja je nemoguće posmatrati odvojeno. Očigledno je da pojedine grupe, po starom pravilu, uoči izbora ponovo žele radikalizirati stanje u Mostaru”, navodi se u saopštenju.

Iz SDP-a ističu kako od nadležnih organa očekuju da konačno počnu raditi svoj posao i da otkriju počinitelje, te da ih kazne u skladu sa važećim zakonima.

“Podsjećamo da se ovakvi događaji u našem gradu ne događaju prvi put i da počinitelji nikada nisu otkriveni, što više očito ne predstavlja puku slučajnost.

Takođe, očekujemo od drugih političkih subjekata u ovom gradu da izraze javnu osudu ovakvih ponašanja, uključujući i one čiji se predsjednici slikaju u Brazilu u majicama u obliku bosanskohercegovačke zastave”, navodi se u saopštenju.

Iz SDP-a ističu i kako je zapanjujuća šutnja vjerske organizacije na čijoj se ogradi ističu transparenti podrške ratnom zločincu i pale državni simboli.

“Naime, očigledno je da vinovnici ovih događaja ovakvim radnjama na upravo takvom mjestu žele poslati određene poruke, što otvara prostor raznim špekulacijama i bilo bi izrazito važno da se one izbjegnu javnom osudom ovakvih postupaka”, stoji u saopštenju.

Cafe.ba/Fena

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box