Portal 072info

Otkazan centralni program Manifestacije ”Lastavica 2020.”

Untitled 1 696x562 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Organizacioni odbor Vjersko-kulturne manifestacije ”Lastavica 2020.” na sastanku koji je održan danas u Zenici donio je odluku da se uputi sljedeće saopćenje za javnost:

Dovište Lastavica je dio naše viševjekovne tradicije. Ono je svjedok našeg postojanja i življenja vjere na ovom prostoru. Lastavica je priča o nama koja je starija od dolaska Mehmeda Fatiha na ovo područje i naša poveznica sa precima bogumilima. Stoga je naša vjerska i kulturološka obaveza poštivanje te tradicije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na tom tragu, Muftijstvo zeničko uradilo je niz pripremnih radnji kako bi ovogodišnja Lastavica protekla u najboljem redu. U saradnji sa Vladom i Ministarstvom za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZE-DO kantona napravili smo značajna infrastrukturna uređenja puta i parkinga. Također, postavljeni su i znakovi kojima se usmjeravaju i obavještavaju posjetioci Lastavice o toponimima, objektima, ali i o historijskim, turističkim i prirodnim znamenitostima.

No, važnije od Lastavice su zdravlje i životi naših džematlija. Stoga je Organizacioni odbor Manifestacije ‘’Lastavica 2020.’’ zbog usložnjavanja epidemiološke situacije u vezi sa pandemijom korona virusa, a na osnovu Instrukcije Reisu-l-uleme i naredbi kriznih štabova kojim je zabranjeno okupljanje više od 100 osoba na otvorenom prostoru, donio odluku o otkazivanju centralnog programa ove manifestacije planiranog u nedjelju 2. augusta 2020. godine na platou Lastavica.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako bi se održao kontinuitet i tradicija učenja Lastavičke dove odlučeno je da će se dova proučiti u džamiji Seoci, ali da će istoj prisustvovati samo imami i predsjednici džematskih odbora džemata Babinskog sliva.

Podijelite članak
  • 5
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Ef. Dizdarević: Iskušenja koja živimo jesu teška, ali smo preživjeli i veće belaje

072info.com

BAJRAM DOĐE, MIRIŠU AVLIJE: Brojni vjernici u Zenici klanjali i na Trgu (FOTO)

072info.com

Dizdarević: Bajram nas podučava odricanju od svih ljudskih svojstava

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME