Portal 072info

Otkrijte ko koristi vaš WI-FI bez dozvole

Objasnit ćemo vam ukratko kako možete otkriti koristi li vašu Wi-Fi mrežu neko ko ne bi trebao i kako ih u tome možete spriječiti.

Većina Wi-Fi routera imaju uključenu zaštitu po početnim postavkama. Pogledate li popis mreža dostupnih u vašoj blizini vjerovatno će većina biti zaključana. Ipak, poneki routeri emitiraju otvorenu, nezaštićenu Wi-Fi mrežu, na koju se bilo ko može spojiti i surfati bez unosa šifre, piše Tech Adviser.

Kako možete otkriti uljeza u svojoj Wi-Fi mreži?

Najbolji – iako ne i najjednostavniji – način traži logiranje u vaš router i korištenje njegovog interfejsa kako biste provjerili koji su uređaji spojeni. Možete to napraviti i s mobitela, ali preporučuje se da za to upotrijebite desktop ili tablet računar, zato što imaju veći ekran, a i većina routera nije optimizirana za za pristup mobitelima.

Upišite u adresnu traku vašeg preglednika 192.168.1.1 i pritisnite Enter. To će funkcionirati na većini routera, iako je moguće kako pojedini modeli koriste drugu IP adresu. Pronaći ćete ju na samom routeru ili u uputama za korištenje.

Routeri se razlikuju međusobno, ali svi bi trebali imati mogućnost pregleda spojenih uređaja.

Vas zanimaju oni spojeni na Wi-Fi mrežu pa odaberite tu opciju ili pokušajte filtrirati popis tako da dobijete ono što vam treba.

Kad otvorite popis vjerovatno ćete uz svaki uređaj naći tri podatka: IP adresu (recimo, 192.168.1.17), MAC adresu (na primjer, EF-34-4D-9A-FE-36) i naziv (primjerice, Mirin iPhone).

Imajte na umu kako neki routeri mogu prikazati i popis svih spajanja ikad, ne samo aktuelnih. To znači kako ne morate dizati uzbunu odmah ako vidite kako su na mrežu spojeni uređaji ljudi koji nisu prisutni u tom trenutku.

Svakako trebate otkriti možete li prepoznati svaki uređaj koji se spojio. To zna biti zahtjevno, ali pomoći će vam alati poput mogućnosti filtriranja po MAC adresama, piše Tech Adviser.

Otkrijete li nekog ko ne bi trebao koristiti vaš Wi-Fi, vjerovatno nemate na odgovarajući način namještene sigurnosne postavke pa se komšije i prolaznici mogu spojiti na vašu otvorenu mrežu. Stoga se ponovno ulogirajte u vaš router i postavite lozinku.

Za dodatni nivo sigurnosti možete upogoniti filter koji će na mrežu propuštati samo uređaje određenih MAC adresa. Šta je MAC adresa? Niz brojeva i slova jedinstven za vaš uređaj. Naći ćete ju na naljepnici na uređaju ili u izborniku s postavkama. Postavite li takav filter vaš će Wi-Fi moći koristiti samo oni uređaji koje router prepoznaje.

Podijelite članak