Otkrijte šta Google zna o vama: Evo kako možete spriječiti da vas prati

Otkrijte šta Google zna o vama: Evo kako možete spriječiti da vas prati

Svaki put kad posjetite internet, negdje ostane zapisano sve što se kliknuli, pročitali ili uradili. Da li ste ikada poželjeli da saznate šta sve Google zna o vama?

Vaše podatke tehnološki giganti u današnje vrijeme tretiraju kao robu – sve što je besplatno, uglavnom platite upravo informacijama o sebi. Najveći od najvećih, Google, ima idealnu platformu za prikupljanje podataka o onima koji ga koriste, a evo kako da otkrijete šta sve znaju o vama, piše B92.

Prvo da vidimo šta sve Google sakuplja o svojim korisnicima. Tu spadaju: podaci o pretraživanju, lokaciji, uređaju, korišzenju, kolačići, podaci o nalozima, mailovima, glasovnoj pretrazi, YouTube historija, i, na kraju, podaci o interakciji sa oglasima.

Kako biste otkrili šta sve Google ima od vaših podataka, odnosno šta sve zna o vama i vašim navikama, pratite sljedeće korake: Prijavite se na Gmail ili Google, zatim idite gore desno, pa odaberite “Apps” -> “Account”.

Odatle, nađite “Privacy & Personalization”, pa potom “Manage your data & privacy”. Tu nađite “Ad Settings” i zatim “Ad personalization”. Ovdje ćete vidjeti sve što je Google povezao s vašim pretragama, Gmail podacima i YouTube ihstorijom.

Na sličan način možete da vidite i da li je uključeno praćenje historije lokacije (“Account” -> “Manage your data & privacy” -> “Location History”), kao i da isključite praćenje vaših aktivnosti online (“Account” -> “Manage your data & privacy” -> “Web & App Activity”).

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS