OTKRIVENI ŠOKANTNI detalji na suđenju u predmetu ”Džena Gadžun”: Djevojčica nije bila spojena na EKG aparat

OTKRIVENI ŠOKANTNI detalji na suđenju u predmetu ”Džena Gadžun”: Djevojčica nije bila spojena na EKG aparat

U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je održano ročište u predmetu “Džena Gadžun”, koji se vodi protiv ljekara Suada Rožajca, Jasmine Halimić i Nine Jovanović zbog smrti dvoipogodišnje Džene Gadžun, a svjedočile su Nermina Kadić i Amela Tanović-Ćeranić.

Nermina Kadić je kao bivša medicinska sestra i anestetičarka, zajedno s optuženim doktorom Suadom Rožajcem i ostalima, prisustvovala izvođenju operativnog zahvata nad djevojčicom Dženom Gadžun.

Tokom unakrsnog ispitivanja Kadić je naglasila kako je radila privatno bez ugovora o radu za Suada Rožajca, pet do osam puta godišnje za iznos od 50-60 KM, u zavisnosti od trajanja operacije. Njene dužnosti su bile pripremanje operacione sale, pregled monitora i ostalo.

Napuštali salu

Na dan operacije Kadić je kazala kako se našla ispred ordinacije s doktorom Rožajcem dok su unutra bili Muris i Amila s djevojčicom.

Tokom operacije primijenili su “Inhalacioni anestetik”, doktorica Nina Jovanović je vršila operaciju, dok je Jasmina Halimić asistirala.

Tokom svjedočenja više puta je istaknuto kako su doktor Rožajac i Kadić napuštali salu, te kako je to sasvim normalna praksa i u drugim ustanovama, a prilikom povratka u ordinaciju vršena je samo dezinfekcija ruku.

EKG aparat

Kadić je istakla kako tokom operacije nije bilo nikakvih problema, tek pri završetku, kada se radilo šivanje rane, došlo je do komplikacija. Kako doktor Rožajac nije bio prisutan, Kadić ga je pozvala kazavši da je čula čudan zvuk kako pada kisik te da djevojčica mijenja boju, odnosno modri.

Rožajac je došao i počeo da reanimira djevojčicu, u toku reanimacije čuo se zvuk otključavanja vrata kada je doktor Benjamin Bejtović došao u ordinaciju.

Kadić je tada povikala “Benjamine, silazi dolje”, a on je pitao šta treba.

– Pomozi, molim te, masiraj srce – odgovoreno je.

Kadić je istakla kako je to trajalo 10 minuta, Jovanović i Halimić su bile prisutne, ali nisu radile reanimaciju. Po završetku reanimacije pozvana je Hitna pomoć, a 30 minuta kasnije je stigla i policija.

Na pitanje vezano za EKG aparat, Kadić je istakla kako dijete nije bilo spojeno na njega jer je mislila da ju je doktor Rožajac spojio.

– Dijete nije bilo na EKG elektrodama, moja je greška, ja sam mislila da jeste, ali nije – kazala je.

Urgentni zahtjev

Druga svjedokinja Amela Tanović-Ćeranić, kantonalni zdravstveni insprektor, istakla je više nepravilnosti.

Tanović-Ćeranić je vršila insprekciju po urgentnom zahtjevu Ministarstva zdravstva zbog medijskih pisanja o smrti djevojčice Gadžun u ordinaciji doktora Rožajca, Halimić i Bejtović.

Kako je istakla, tokom vršenja inspekcijskog nadzora utvrđeno je da Halimić nije imala ugovore o servisiranju instrumenata. Postojao je ugovor suprotan zakonu, tj. imali su dozvolu za vršenje malih zahvata s lokalnim anestezijama, ali ne za neke veće zahvate, kao što je ovaj slučaj, protokol nije bio ovjeren…

Kod doktora Rožajca je falili prostorija za pregled pacijenata, nije po zakonu oprema za ordinacije i aparati nisu imali potvrdu o ispravnosti.

Nisu imali dozvolu

Kada je riječ o Poliklinici ”Bejtović”, Tanović-Ćeranić je istakla da nije riječ o poliklinici nego o Stomatološkoj ordinaciji ”Bejtović”.

Dakle, djevojčica Džena je operirana u ordinaciji koja nije imala dozvolu za takvu vrstu zahvata.

Amila Sidran i Almir Badnjević su svjedoci za naredni pretres koji je zakazan za 14. mart u 10 sati.

Podsjećamo, optuženi u ovom predmetu su troje ljekara Suad Rožajac, Jasmina Halimić-Alajbegović i Nina Jovanović, protiv kojih se vodi postupak zbog smrti dvoipogodišnje Džene Gadžun iz Kaknja.

Džena Gadžun preminula je 14. novembra 2021. godine u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, šest dana nakon što su ljekari optuženi za njenu smrt u stomatološkoj ordinaciji “Dr. Bejtović” obavljali “rutinsku” operaciju očnog kapka, tokom koje je došlo do komplikacija i srčanog zastoja, te pada u komu djevojčice, iz koje se nikad nije probudila.

Dnevni avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS