Portal 072info

Otkriveni tumori kože kod više Zeničana

nstitut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica u saradnji sa Kantonalnom bolnicom Zenica, povodom Svjetskog dana borbe protiv malignih melanoma, organizovao je višednevnu akciju pregleda i provjera zdravstvenog stanja stanovništva u Zenici i Zeničko-dobojskog kantona. Pregledano je 250 osoba, a već ih je šezdesetak prijavljeno za pregled u septembru, kada će akcija biti nastavljena.

– Cilj ove kampanje je edukacija šire javnosti o opasnostima nepromišljenog ponašanja na suncu, štetnim posljedicama pretjeranog izlaganja UV zračenju na zdravlje, pravilnim načinima zaštite od UV zračenja te važnosti samopregleda mladeža, rekla je dr. Elma Kuduzović, viša stručna saradnica za socijalnu medicinu u INZ-u.

Melanom, kojeg često nazivaju tihim ubicom, svakako spada u red bolesti novog doba. Svjetske klimatske promjene, kao i promjene u načinu života utječu na sve češću pojavu najzloćudnijeg tumora kože. Koža pamti svako izlaganje štetnom UV zračenju.
– U posljednjih nekoliko decenija značajno je u porasti broj karcinoma kože. Bitno je pravovremeno otkrivanje i liječenje, čime se daje mogućnost da pacijent nastavi normalan život. U ovoj akciji javljaju nam se pacijenti koji shvataju potrebu redovne kontrole, koja može spasiti život i sačuvati zdravlje, a i značajan je broj onih koji dolaze prvi put. Sama činjenica da je ovom kontrolom pronađen određen broj tumora kože, te su osobe upućene na dalje korake u zaštiti zdravlja, operativne tretmane, govori o potrebi i značaju ove akcije, istakla je dr. Samira Dajić Hrvanović, dermatolog iz Kantonalne bolnice Zenica, koja je učestvovala u aktivnostima INZ-a i KBZ-a.

Uz nju su preglede osoba koje su se prijavile na ovu akciju obavljale dr. Nikolina Smajlović Lojina, Aida Muharemović i Aida Frndić.

Oslobodjenje.ba

Podijelite članak