Portal 072info

Otkupna cijena malina u Srbiji mnogo veća nego u BiH

Predstavnici Asocijacije malinara Srbije održali su jučer u Arilju protest upozorenja nezadovoljni otkupnom (akontnom) cijenom od 100 do 120 dinara (1,54 do 1,84 KM) po kilogramu ovogodišnjeg roda maline i poručili da neće pristati na cijenu nižu od 220 dinara (3,38 KM).

– Očigledno je da tajkuni diktiraju cijenu, jer je nemoguće da je prošle godine kilogram malina koštao od 200 do 220 dinara, a ove 100 dinara, iako je rod u Srbiji manji u prosjeku za 40 posto,a prepolovljen je i u Evropi i svijetu – kaže predsjednik Asocijacije malinari Srbije Dobrivoje Radović.

Malinari ističu da je trenutna cijena ne pokriva ni troškove, jer je, kako kažu, proizvođačka cijena kilograma maline euro i osam centi.

Podršku malinarima dala je i Skupština općine Arilje koja je na posljednjoj sednici jednoglasno donijela odluku da se uputi zahtjev Vladi Srbije i resornom ministarstvu da organizuju hitan sastanak sa poslovnim udruženjem hladnjačara Srbije, na kome bi se postigao dogovor o akontnoj cijeni maline.

– Predlažemo da država preuzme ulogu medijatora i preduzme odgovarajuće mjere u vezi problema oko maline. Oni svojim autoritetom mogu doprinijeti da se stvori ambijent kako bi se omogućilo slobodno tržište u otkupu maline u Srbiji, imajući u vidu da proizvodnja maline obezbjeđuje više od 250 miliona eura deviznog prihoda, koji može biti i milijardu eura ako se regulišu stvari na tržištu -kaže predsjednik Skupštine općine Arilje Dragiša Terzić.

Sa protesta malinara u Arilju poručeno je da ukoliko se akontna cijena maline ne promijeni od sljedeće sedmice krenuće se sa radikalnijim protestima.

Podsjećamo, otkupljivači malina u BiH nedavno su objavili akontativnu cijenu malina za ovu sezonu u iznosu od 1 KM. Iako su poručili da to nije konačna cijena, proizvođači su nezadovoljni tom cijenom.

Faktor.ba

Podijelite članak