Portal 072info

OTVORENA SEZONA, PRVI KUPAČI NA BAZENIMA Zeničane i ovog ljeta očekuje mnoštvo sadržaja (FOTO)

Zenički bazeni danas su svečano otvorili vrata za orve kupače, čime je ozvaničena nova sezona kupanja na kompleksu u Crkvicama.

Iako temperature nisu pretjerano povoljne, to nije spriječilo Zeničane da prvog dana nove sezone kupanja budu na bazenima.

I ove sezone posjetioce očekuje mnostvo sadržaja, vrhunska sigurnost i kvalitet vode. Šta je ono po čemu će ovogodišnja sezona ostati zapamćena pročitajte u nastavku razgovora s Feđom Jovanovićem, direktorom JP za upravljanje i održavanje sportskih objekata Zenica.

072INFO: Da li posjetioce očekuju neki novi sadržaji u odnosu na prethodnu sezonu?

Zeničani mogu potvrditi da smo u prethodnih nekoliko sezona načinili značajan iskorak po pitanju ponude koju pružamo na zeničkim bazenima, kako u domenu uslova i ambijenta za kupanje, tako i u ostalim segmentima, ugostiteljskoj ponudi i pratećim sportsko-zabavnim sadržajima. I ove sezone nastavljamo u tom pravcu, sa određenim osvježenjima i novinama, u što će se i posjetioci sami moći uvjeriti. 

072INFO: Koje su to ovogodišnje cijene ulaznica, da li su skuplje u odnosu na prošlu godinu?

Cjenovnik se za ovu sezonu nije mijenjao. Formiran je vodeći računa o socijalnoj situaciji i realnim mogućnostima naših građana. Dnevna ulaznica za odrasle osobe ostaje 4 KM, a za djecu do 15 godina 2 KM. Na raspolaganju su i poludnevne ulaznice nakon 15 sati, po cijenama od 2 KM i 1 KM.

072INFO: Pored redovnih aktivnosti, planiraju li se neki posebni događaji tokom ljeta?

Tokom proteklih nekoliko sezona uspješno smo u saradnji sa našim stalnim i provjerenim partnerima iz sportskog, kulturnog i zabavnog života grada realizovati više različitih aktivnosti i sadržaja na bazenima. Radi se o sportskim turnirima i takmičenjima, ali i koncertima različitih muzičkih formi i drugim eventima čiji je cilj da se naši posjetioci svih generacija što bolje provedu i da ovog ljeta uživaju u svom gradu. Za ovo ljeto također smo osmislili niz sadržaja za sve generacije posjetilaca i očekujemo da boravak na bazenima, uz nezaobilazno kupanje, protekne i u zabavi i dobrom raspoloženju.

072INFO: U kojem radnom vremenu će ove godine Zeničani moći posjetiti bazene?

Kapije bazena otvaraju se u 10 sati, a zatvaraju u 19 sati. Kao što možete vidjeti, takvo radno vrijeme pruža priliku i zaposlenima da nakon napornog radnog dana pronađu osvježenje na bazenima i opuste se u ugodnom ambijentu i lijepom društvu.

072INFO: Ko će se pobrinuti za higijenu i kontrolu kvalitete vode?

Kao što je javnosti poznato, kontinuirano nastojimo,  u skladu s mogućnostima, rekonstruirati objekat i raditi na poboljšanju higijene, kvaliteta i čistoće vode za kupanje. Učinit ćemo sve da sistem dovoda vode bude u optimalnom stanju, a zdravstvena ispravnost vode naš je prioritet broj 1. U saradnji sa Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, renomiranom ustanovom u svojoj oblasti, kontinuirano i svakodnevno ćemo kontrolisati, provjeravati i pratiti kvalitet vode.

072INFO: Da li je u planu noćno kupanje i ove godine?

U periodima najvećih vrućina, kada i tokom večeri i noći vladaju takozvane tropske temperature, omogućit ćemo sugrađanima da se osvježe i utočište nađu na bazenima. Noćno kupanje planirano je i za ovo ljeto i kao svojevrsni dodatak u ljetnoj ponudi grada, jer veliki broj građana zbog teške socijalne situacije ni ove godine neće imati mogućnost putovati na godišnje odmore na Jadran ili na neku drugu atraktivnu destinaciju van naše zemlje. 

072INFO: Kada govorimo o samoj sigurnosti kupača, da li će biti angažovani posebni timovi?

U saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova ZDK osigurali smo prisustvo na bazenima pripadnika Jedinice za podršku, kao i prošle godine. Reakcije posjetilaca bile su izuzetno pozitivne jer se radi o lijepom i konkretnom primjeru saradnje policije i zajednice. Naravno, angažovali smo i ovlaštenu zaštitarsku agenciju za poslove fizičkog obezbjeđenja. Kada je u pitanju sigurnost kupača, spasilačka služba Sportsko-rekreacionog kluba Bosna, sastavljena od certificiranih spasilaca za spašavanje pod vodom i na vodi, bit će angažovana i ovaj put. Radi se o vrsnim i provjerenim spasiocima pored kojih se kupači mogu osjećati sigurnim.

072INFO: Koliko je, otprilike, prošle godine zabilježena najveća posjeta bazena i očekujete li da će ove godine taj broj biti premašen?

Ukoliko nam vremenske prilike budu išle na ruku, što nažalost prošlog ljeta nije bio slučaj, očekujemo izuzetno dobru posjećenost bazena. Proteklih godina, tokom najtoplijih i najsunčanijih dana imali smo i više od pet hiljada posjetilaca dnevno, što je naš cilj i ovaj put. Mi ćemo se potruditi da ih spremno dočekamo i ugostimo, te im omogućimo da se osjećaju ugodno i sigurno. 

072INFO: Zbog čega bi Zeničani trebali posjetiti zeničke, a ne bazene u okolnim gradovima?

Puno puta smo govorili o ovoj temi, a naši argumenti izuzetno su snažni. Kompleks zeničkih bazena je jedinstven i posjetiocima zaista pruža mnogo toga, a cijene su više nego pristupačne, uporedimo li ih sa objektima slične namjene u okruženju. Zeničani su to prepoznali, ali i građani drugih gradova koji rado dolaze na naše bazene. 

072INFO: Da li je u planu realizacija idejnog projekta rekonstrukcije bazena urađenog 2011. godine?

Činjenica je da su zenički gradski bazeni sagrađeni prije više od pola stoljeća i da bi izgradnja modernog Aqua parka na toj lokaciji donijela jednu sasvim novu dimenziju za naš grad. Zato je to jedan od strateških ciljeva ovog preduzeća, za čiju realizaciju nastojimo iznaći odgovarajući model i rješenje. Projekat smo već kandidirali, odnosno predložili putem programa kapitalnih investicija Razvojne agencije Zeda i nadamo se da će to biti put da se ovaj, za Grad Zenicu značajan projekat realizuje. Uvjereni smo da će se uskoro intenzivirati ove aktivnosti i da ćemo na taj način dobiti jedan novi, moderni objekat koji bi građanima Zenice bio na raspolaganju tokom cijele godine.

Kako je to izgledalo danas, prvog dana nove sezone, na bazenima pogledajte u fotogaleriji?!

 

Podijelite članak