“Our World in Data” o imunizaciji u BiH: Vakcinisano pola čovjeka na sto stanovnika

“Our World in Data” o imunizaciji u BiH: Vakcinisano pola čovjeka na sto stanovnika

Internet stranica “Our world in data” (OWID) koja se smatra jednim od najrelevantnijih izvora kada su u pitanju statistički podaci, konačno je “registrovala” BiH kao jednu od zemalja koja je započela proces imunizacije protiv koronavirusa.

Mjesecima nakon što je u svijetu započela vakcinacija protiv koronavirusa, Bosna i Hercegovina je uvrštena na listu zemalja koje su primjenili barem prvu dozu vakcine. Nažalost, prema podacima koji su danas dostupni na ovoj stranici, naša zemlja nalazi se na samom dnu tabele koja pokazuje broj vakcinisanih na stotinu stanovnika.

Tako taj broj, prema podacima sa “Our world in data” za BiH iznosi 0,46, što znači da na svakih stotinu stanovnika mi vakcinišemo manje od pola čovjeka. Još više poražavajuća je činjenica da su nas po ovom parametru prestigle i mnoge zemlje “trećeg svijeta”, poput Nigerije ili Sierra Leone.

Kada, međutim, u obzir uzmemo tempo kojim naša zemlja nabavlja vakcine, koji je, ako izuzmemo donacije i COVAX, nepostojeći, jasno je zašto se po broju imuniziranih nalazimo na dnu tabele, a po broju umrlih od infekcije koronavirusom na samom vrhu.

Važno je napomenuti da je “Our world in data” svjetska naučna internetska publikacija koja se fokusira na velike globalne probleme poput siromaštva, bolesti, gladi, klimatskih promjena, rata, egzistencijalnih rizika i nejednakosti. Riječ je o projektu “Global Change Data Lab”, registrirane dobrotvorne organizacije u Engleskoj i Walesu, koji je osnovao Max Roser, socijalni historičar i ekonomista za razvoj. Istraživački tim ima sjedište na Univerzitetu u Oxfordu.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica