Ova fizička aktivnost je savršen lijek za psihičku iscrpljenost

d745d1b7aca7bbca6e96827ff247084a jpg pagespeed ce 2Le7SzfG2r
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Kada više nemate snage da razmišljate, donosite odluke i vašem mozgu je potreban odmor, postoji rješenje koje vam može pomoći da se izbavite iz ovog stanja za najviše 30 minuta.

Posljednje dvije godine smo zbog pandemije provodili vrijeme ispred ekrana više nego ikad. Kada to kažemo ne mislimo samo na beskrajne sate na telefonu i ispred televizora, već i na rad od kuće na kompjuteru, uz obavezne video sastanke, koji su bili naročito mentalno iscrpljujući. Zbog svega navedenog, uopćte nije iznenađujuće da smo ponekad poželjeli da se jednostavno isključimo iz svega i predamo se odmaranju.

ČITAJ JOŠ:  KAD IZGUBITE TELEFON: Evo šta učiniti da vam ne bude otet Fejsbuk, e-mail...

Kada nemamo nikakve obaveze, povremene dremke su zaista pravi izbor, ali radnim danima suviše stvari moramo da završimo da bismo sebi dozvolili da slučajno odspavamo duže nego što smo planirali, piše Danas.

Vjerovali ili ne, najlakše ćete se mentalno relaksirati fizičkom aktivnošću, što su potvrdila mnoga istraživanja, uključujući i sljedeće o kojem ćemo više reći u nastavku.

Istraživanje


Učesnici ovog istraživanja dobili su zadatak da rješavaju 60-minutni kognitivno zahtjevni test. Nakon njegovog završetka, oni su podjeljeni u tri grupe. Oni iz prve grupe su morali da 30 minuta voze sobni bicikl. Druga grupa učesnika je u istom vremenskom periodu radila vežbe istezanja za donji dio tijela, a učesnici istraživanja iz treće grupe su gledali jednu epizodu popularne serije.

ČITAJ JOŠ:  Luksemburg najbogatija zemlja u Evropi s prosječnom platom od 5.000 eura

Istraživači su prije i nakon svih ovih aktivnosti testirali kognitivne sposobnosti učesnika eksperimenta, a takođe su izvršili procjenu njihovog nivoa raspoloženja, motivacije i umora.

Rezultat


Analizom dobijenih podataka, istraživači su saznali da je aktivnost prve grupe učesnika bila najbolja za mentalni oporavak, iz čega su zaključili da umjerena aerobna vježba, kao što je vožnja sobnog ili pravog bicikla, može mnogo brže i lakše izbristriti vaš um i pomoći vam da kasnije budete fokusirani nego vežbe istezanja, koje su značajno manjeg intenziteta, i odmor uz omiljenu seriju.

ČITAJ JOŠ:  Na ostrvu Kapri ljubljenje je obavezno: Romantična zona za sanjare

Dakle, znate šta vam je činiti ako želite da budete manje psihički iscrpljeni u budućnosti. Uskoro nam stiže proljeće, pa vas ništa neće sprečiti da se popnete na svoj bicikl i provozate nekoliko desetina minuta po svom kraju. Na taj način ćete i fizički i mentalno ojačati.

GODISNJICA
MARKETING