Ova su dječija imena zakonom zabranjena

Podijelite vijest

3djeca-s-posebnim-potrebama

Da kojim slučajem živite u Njemačkoj, djetetu ne biste mogli dati ime Anderson Cooper (voditelj na CNN-u). Naime, to je jedna od zemalja koja zakonom zabranjuje dodjeljivanje određenih imena, u ovom slučaju prezime kao osobno ime. U nekim su pak zemljama poput Italije i Švedske zabranjena imena zbog kojih bi djeca mogla biti izložena porugama, bullyingu, sramoćenju, koje je sve češće zbog neobičnih internacionalnih imena.

Popis imena zbilja je zanimljiv, kao i propisi određenih zemalja.

Anderson

Prezimena koja bi trebala biti u službi imena nisu dozvoljena u Njemačkoj, kao ni imena objekata ili proizvoda. Nijemci stoga mogu zaboraviti na male Taylorse, Tobyse, Rileyse ili Quinnse. Osim toga, sva imena moraju biti rodno specificirana. Odnosno iz imena se mora znati radi li se o ženskoj ili muškoj osobi.

Bear (medvjed)

Glumice Alicia Silverstone i Kate Winslet trebale bi razmisliti o drugačijim imenima za djecu da kojim slučajem žive u Maleziji. Naime, u toj zemlji djetetu ne možete dati ime po nekoj životinji, voću ili povrću. Zakonom su zabranjena.

Carolina

Imena koja sadržavaju slovo C ne mogu se davati djeci na Islandu, jer u njihovoj abecedi ne postoji to slovo. Od 1991., Islandski odbor za odobravanje imena odlučuje je li ime koje sadrži slovo C prihvatljivo.

Duke (vojvoda)

Na Novom Zelandu djeci je zabranjeno davati imena koja bi ‘mogla uvrijediti pojedince određenih skupina’. Zabranjene su tako sve titule poput Princeza, Princ, Kralj, Major, Vitez, odnosno Prince, Princess, King, Major, Knight.

Elaine

Elaine, baš kao i Alice, Sandy, Laura i Linda zabranjena su imena u Saudijskoj Arabiji, jer spadaju u kategoriju imena koja ‘vrijeđaju vjerske osjećaje’, a percipiraju se odnosno povezuju s plemićima koji su nearapskog ili neislamskog porijekla.

Hermione

Ovo ime zabranjeno je u meksičkoj provinciji Sonori kako bi se spriječio potencijalni bullying nad djecom. Nedavno su upravo iz tih razloga zabranjena imena i Harry Potter, James Bond i Lady Di.

Maya

I dok je u SAD-u u posljednjoj godini rođeno čak oko 4.000 Maja u Saudijskoj Arabiji nećete naći nijednu, jer je to ime također na listi zabranjenih.

Mona Lisa

Zbog nekog se razloga Mona Lisa našla na listi zabranjenih imena u Portugalu.

Sarah

U Maroku je zabranjeno koristiti ime Sarah, ali zato djetetu možete dati arapsku verziju istog imena Sara. No postoji lista imena za koju možete platiti pa će vam onda biti dopušteno dijete nazvati recimo Adam.

Tom

U Portugalu je pak djeci zabranjeno davati nadimke poput recimo imena Tom. No vrlo rado će u rodni list upisati ime Thomas. Imena također trebaju biti tradicionalno portugalska, moraju biti potpuna i ne smiju biti uniseks.

Violet

Jennifer Garner i Ben Affleck morali bi razmisliti o promjeni imena svoje kćeri da kojim slučajem žive u Maleziji. Imena iz prirode ne smiju se, naime, davati djeci.