Portal 072info

Ova vrsta raka užasno brzo raste, a mnogi misle da ih muči obična žgaravica

Iz nepoznatog razloga, slučajevi pacijenata koji boluju od raka jednjaka se povećava, a smatra se da će se do 2025. godine slučajevi povećati za čak 140 posto. Problem kod tog tipa raka je što su simptomi česti problemi poput žgaravice i problema s gutanjem.

Primjerom Amerikanca Jayja Rensbergera, doktori upozoravaju da bi ignoriranje problema poput žgaravice moglo dovesti do fatalnih posljedica.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Naime, Jay je patio od žgaravice dugo vremena, sve dok ga supruga nije prisilila da ode na liječnički pregled. Čak i nakon lijekova, žgaravica mu se pogoršavala, stoga su ga poslali na endoskopiju, proces u kojem se kamerom snimi unutrašnjost jednjaka, a zatim probavnog trakta.

Tijekom pregleda, otkriven mu je rak jednjaka te je odmah operacijom odstranjen.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

No, Rensberg je bio te sreće što je rak otkrio na vrijeme. No, rijetki su slučajevi da se ovaj rak na vrijeme otkrije zbog simptoma koji uključuju česte probleme poput žgaravice i otežanog gutanja, stoga je stopa preživljavanja raka jednjaka tek 20 posto.

Također, od raka jednjaka obolijeva čak četiri puta više muškaraca, nego žena.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Michael Sprang, profesor gastroenterologije na medicinskom fakultetu u Illinoisu, savjetuje da, ako od tih simptoma osjetite jedino žgaravicu, nema mjesta panici. Počnite od promjene prehrane i izbacite svu začinjenu hranu te kavu i alkohol.

Ako vam se žgaravica ne smanjuje niti nakon anticida ili drugih lijekova za smanjenje želučane kiseline, onda bi vam liječnik mogao preporučiti endoskopiju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME