Portal 072info

Ovako će izgledati most preko Neretve kod Počitelja, najduži i najljepši na autoputu A1

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Projektantska firme Walter prezentirala je izgled mosta Počitelj koji bi na autoputu A1 trebao da spoji dvije obale Neretve. Most je dug 945, a visok 100 metara sa rasponskom konstrukcijom od 147 metara. Bit će to zacijelo jedna od najimpresivnijih građevina uopće u našoj zemlji, ali i cjelokupnoj regiji, što zbog veličine, što zbog prekrasne lokacije koju prate Neretva, srednjovijekovni grad Počitelj i hercegovački krš.

Iz Waltera su kazali da su u saradnji s Institutom IPSA razvili tzv. BIM (Building Information Modeling) najdužeg mosta na koridoru autoceste u Bosni i Hercegovini.

“IPSA je zadužena za projektovanje mosta još 2015. godine, a zadužilo ih je Javno preduzeće Autoceste FBiH. Razvili su glavni dizajnerski projekt konvencionalnim metodama, a 2018. odlučili su pokazati svoje kompetencije za buduće projekte koji zahtijevaju implementaciju BIM tehnologija. Odabrali su Walter za svog strateškog BIM partnera te smo u razdoblju od dvije sedmice uspjeli razviti potpuno parametrični BIM model temeljen na njihovom izvornom dizajnu”, naveli su.

Most Počitelj nalazi se na dionici Počitelj – Zvirovići koja je duga 11,2 kilometra, a na koju se nadovezuje dionica Buna – Počitelj koja je u izgradnji.

S druge strane, Počitelj – Zvirovići godinama čeka na početak radova zbog kontinuiranih obaranja tendera. Vrijednost dionice, uključujući most procijenjena je na oko 100 miliona eura.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix.ba

Podijelite članak
  • 97
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME