Portal 072info

Ovako se pravilno kuha domaća kafa: Probajte na stari način i shvatićete da bolju nikada niste pili!

Ima nešto posebno u domaćoj kafi! Danas kada se u kafićima nalazi sve rjeđe i uglavnom je pijemo kod kuće, da ne bi potpuno pala u zaborav, podsjetite se kako se pravilno kuha kraljica svih kafa.

Prvo i osnovno – za dobru domaću kafu potrebna je kvalitetna mješavina i zato nemojte da štedite na njoj – pijete je iz zadovoljstva, a ne iz prijeke potrebe.

Drugo, malo ko zna da za domaću kafu na početku voda ne treba da proključa. U džezvi se voda zagrijava do tik pred vrenje, pa se sklanja s ringle.

Dio vode odliva se u šoljicu, a u ostatak se dodaje kafa (po jednu bogatu kašičicu za svaku šoljicu ili više ako su šolje veće ili volite veoma jaku kafu).

Promiješajte da nema grudvica, pa vratite na šporet i kad naraste do ivice džezve, ponovo sklonite s ringle i dodajte vodu koju ste na početku odlili. Opet vratite lonče na vruću ringlu i ostavite da provri.

Sklonite sa šporeta, sačekajte nekoliko sekundi i dodajte kašičicu hladne vode. Tada je kafa spremna za služenje!

Osnovne greške kod pripreme kafe:

– Previše miješanja ubija ukus;

– Ostavljanje da se nekoliko puta podigne do vrha džezve uništava pjenu i mijenja ukus kafe;

– Miješanje nakon što je kafa zakuhana, provrela i sklonjena sa ringle također će izmijeniti ukus omiljenog jutarnjeg napitka;

– Ukoliko se kafa zaslađuje, šećer je najbolje dodati još dok je voda hladna u džezvi, prije dodavanja i zakuvavanja kafe.

Prva.rs

Podijelite članak
  • 102
    Shares