Ovako su poznati obilježili i čestitali početak ramazana

1 3
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Sinoć je nastupio ramazan – mjesec posta koji obilježavaju i smatraju svetim muslimani širom svijeta. Ramazan je deveti mjesec hidžretskog lunarnog kalendara.

U njemu je sadržano drevno bogoštovlje posta koje odgaja dušu i tijelo. Post traje čitav mjesec dana. Kao i većina islamskih propisa post je naređen poslije Hidžre, u Medini. U Mekki je propisan samo namaz, zbog posebne važnosti koju ima. Namaz je propisan u noći isra’a desete godine poslanstva – po pretežnom mišljenju. Pet ili više godina poslije propisan je post, tj. druge godine po Hidžri. Vjerovjesnik, s.a.v.s., postio je devet ramazana.

Muslimani u Bosni i Hercegovini su ramazan oduvijek doživljavali kao poseban mjesec vršeći temeljite pripreme za njegov dolazak. Dva mjeseca prije početka mjeseca ramazana, obično starije osobe, obavljale su dobrovoljni post za koji se kaže da poste učajluke. Islamski učenjak Muhamed Hamidullah u vezi sa suptilnim odgojnim aspektima posta lucidno primjećuje: ,,Da bi se tijelo podvrglo duhu, treba lomiti snagu tijela, a povećavati snagu duha… U tom cilju ništa nije efikasnije od gladi, žeđi, odricanja od tjelesnih užitaka i kontrole jezika (govora), srca (misli) i drugih organa.“

U tradiciji Bošnjaka, prije ramazana obilježavaju se tri mubarek noći: Lejletu-r-regaib, Lejletu-l-Mi’radž, i Lejletu-l-berat. U tim se noćima najčešće organiziraju mevludi u džamijama i drugi prigodni programi.

Kako bi uveličali dolazak posebnog gosta, muslimani jedni drugima čestitaju ulazak u ovaj sveti mjesec, a tako su čestitke svojim pratiteljima islamske vjerovispovijesti objavile i brojne poznate osobe putem svojih Instagram profila. Neke od njih smo izdvojili u nastavku, pa pogledajte kako su to poznati obilježili početak ramazana.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sabrina Tubic (@sabsi_t)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jusuf Nurkić (@bosnianbeast27)