Ove godine zabilježen rekordan broj zatvorenih novinara širom svijeta

press

Organizacija “Reporteri bez granica” saopćila je da je ove godine zabilježila najveći broj zatvorenih novinara širom svijeta i da ih je najviše u Bjelorusiji, Mjanmaru i Kini.

Do 1. decembra, ukupno se 488 medijskih profesionalaca našlo u zatvoru samo zbog toga što su radili svoj posao, navodi se u godišnjem izvještaju o slobodi medija. To predstavlja povećanje za 20 posto u poređenju sa prethodnom godinom, prenijela je agencija DPA.

– Ovaj izuzetni rast broja proizvoljnih pritvaranja vjerovatno se može pripisati grupi od tri zemlje čije su vlade indiferentne prema težnjama većine svojih građana za demokratijom – navode autori izvještaja.

U Mjanmaru, gdje je vojska ponovo preuzela vlast 1. februara, 53 novinara trenutno se nalaze u zatvoru. Prije godinu dana bilo ih je samo dvoje.

U Bjelorusiji, gdje je predsjednik Aleksandar Lukašenko pobijedio na kontroverznim izborima u avgustu, 32 novinara su u ovom trenutku iza rešetaka, a prošle godine ih je bilo sedam.

Jačanje kontrole Kine nad Hong Kongom dovelo je do pogoršanja situacije. Trenutno se Nacionalni zakon o bezbjednosti koristi kao izgovor za pritvaranje najmanje deset novinara.

Prethodni članakČetnici koji su pjevali “Biće opet pakao i krvava Drina…” oslobođeni optužbi za širenje mržnje
Sljedeći članakPripremite kožu za hladne dane