Portal 072info

Ove kućne biljke čiste vazduh od plijesni i otrova za šest sati

Biljke u kući ne samo da su zaslužne za više kiseonika, već neke od njih imaju sposobnost čišćenja vazduha od otrova i plijesni, a time ga ukućani manje udišu, što je svakako odlično za zdravlje.

One filtriraju vazduh od, raznih građevinskih materijala, boja, prašine…

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

To nisu samo “bapske priče” – već je NASA došla do tog zaključka nakon proučavanja kućnih biljaka. Otkrili su da neke vrste bolje filtriraju vazduh i uklanjaju organske spojeve koji hlape bolje od drugih, piše “Health extremist”.

Top šest biljaka koje je poželjno imati u kući:

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

1. Aloa – ona je odlična za podizanje nivoa kiseonika u vašem domu. Takođe, otkrili su da dobro apsorbuje formaldehid, ugljen-dioksid i ugljen- monoksid. Jedna aloa postiže što i devet bioloških pročišćavaća vazduha.

2. Zeleni ljiljan (Chlorophytum Comosum) – sposobna je obavljati fotosintezu pod minimalnom rasvjetom. Odlično apsorbuje otrove iz vazduha kao što su formaldehid, stiren te uglej-monoksid i benzen. Jedna biljka će pročišćavati prostor od 200 metara kvadratnih.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

3. Bršljan (Hedera Helix) – ovu biljku bi definitivno baš svako trebalo da ima u kući. Bršljan uklanja 60 odsto plijesni iz vazduha i 58 odsto čestica od fekalija za samo šest sati od stavljanja u prostor.

4. Ljiljan mira (Spathiphyllum “Mauna Loa”) – odlično uklanja hemijske otrove iz vazduha. Ova kućna biljka filtrira benzen iz vazduha kao i formaldehid i trikloretilen.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

5. Svekrvin jezik (Sansevieria Trifasciata “Laurentii”) – idealna kućna biljka, gotovo neuništiva. Vrlo je otporna i treba joj malo do ništa svjetla za fotosintezu. Osim što uklanja otrove, odlična je za spavaću sobu jer kiseonik proizvodi i noću.

6. Fikus (Ficus Elastica) – posebno je dobra u čišćenju vazduha od formaldehida. Takođe ne treba puno svjetla i lako je brinuti za njih, nisu zahtjevne. Ali, pripazite imate li malu djecu ili kućne ljubimce jer listovi mogu biti otrovni.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

NASA kaže da bi trebalo imati između 15 i 18 ovih biljaka za prostor od 500 četvornih metara. Znači, za 80 “kvadrata” dovoljno je tri do četiri komada. Ne zaboravite jednu staviti u spavaću sobu jer i u njoj provodimo puno vremena.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME