Ove namirnice ljeti ne biste trebali kupovati u trgovinama

Ove namirnice ljeti ne biste trebali kupovati u trgovinama

Hrana poput paradajza, bobičastog voća, lubenice, kukuruza, dinja i najukusnija je ljeti. Tokom ljetnih mjeseci neke namirnice treba izbjegavati kupovati u trgovinama jer su ukusnije i zdravije ako ih pronađete na tržnicama ili napravite sami.

Tim Meatless Mondaya predlaže koje namirnice ljeti ne treba kupovati u trgovinama.

Sušeno voće

Da, sušeno voće je ukusno, ali sadrži šokantnu količinu šećera. Zato je ljeti bolje birati svježe voće koje je preplavilo tržnice, a prodaju se i na porodičnim imanjima.

Gotova limunada

Limunada kupljena u trgovini obično uključuje kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze i druge konzervanse. Također, je skuplja nego da je napravite sami, a nema ni toliko osvježavajuć okus.

Začinsko bilje

Začinsko bilje, poput bosiljka, origana, peršina i ružmarina, daje okus povrću, umacima i mesu, ali ti sastojci mogu biti skupi u trgovinama. Ako je moguće, pokušajte uzgojiti vlastito bilje u kuhinji ili na svom balkonu.

Voćni sladoled

I djeca i odrasli žude za hladnim osvježenjem u vruće ljetne dane. Ako vas veseli ono u obliku sladoleda, ne morate ga tražiti u trgovinama. Možete nabaviti kalup za sladoled pa smrznuti voćni sok, voćnu kašu ili jogurt pomiješan s voćem.

Kiseli krastavci

Kako temperatura raste, ključno je ostati hidriran. Kiseli krastavci su bogati solju, a konzumacija previše soli može dovesti do visokog krvnog pritiska i uzrokovati pojačan rad bubrega i jetre. Iako je u redu jesti kisele krastavce u umjerenim količinama, razmislite o tome da se tokom ljetnih mjeseci ipak odlučite za svježe.

Već narezano voće i povrće

Znamo da je primamljivo kupiti narezano voće i povrće, ali najbolje je izbjegavati te plastične posude. Iako štede vrijeme za pripremu, obično su dvostruko ili trostruko skuplje od neprerađenog sastojka. Osim toga, nakon što se narežu ili nasjeckaju, mnoge namirnice počinju gubiti na kvaliteti ili okusu.

Klix

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE