Ove proizvode žene plaćaju više nego muškarci

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Vjerovatno ste čuli da se priča o “roze” porezu, a zapravo je riječ o tome da su ženske stvari skuplje nego isti proizvodi za muškarce. Naprimjer brijači u ženskim bojama skuplji su nego proizvodi istog kvaliteta namijenjeni jačem polu. Evo još nekih stavki koje više koštaju pripadnice nježnijeg pola.

Žene plaćaju veće stope hipoteke 

Prema jednoj ranijoj studiji, žene u prosjeku plaćaju više za hipoteke nego muškarci, a stručnjaci kažu da se disparitet ne može pripisati isključivo rodnoj diskriminicaiji, jer “žene će vjerovatnije izabrati zajmodavce po preporuci, dok muškarci imaju tendenciju da traže najnižu stopu hipoteke”.

ČITAJ JOŠ:  Šta vaša visina kaže o vama?

Plaćaju više za osiguranje automobila 

Neki vjeruju da žene manje plaćaju za osiguranje vozila, jer su sigurniji vozači. Međutim, utvrđeno je da zapravo plaćaju više. Upoređujući 165 kalkulacija na internetu, istraživači su otkrili da žena od 40 godina plaća više od muškarca, kao i da je žena od 60 godina često imala veće premije od muškaraca svojih godina.

Lične stvari su skuplje za žene 

Disparitet je često označen kao “roze porez”, pošto ženski proizvodi dolaze u “ženstvenim” bojama. Znači da se više naplaćuju proizvodi kao što su brijači jednostavno na osnovu pola. Ženski brijači su oko 11% skuplji od muških.

ČITAJ JOŠ:  Turski list napravio reportažu o BiH: Uživat ćete u svakoj minuti provedenoj u ovoj zemlji

Skuplji su šamponi i regeneratori za kosu 

Žene plaćaju više za svakodnevne proizvode od muškaraca od rođenja do starosti. Kad se uporede cijene 16 proizvoda za njegu kose u prodavnicama u New Yorku, žene plaćaju 48% više za šampone i regeneratore.

Kupke za tijelo takođe više plaćaju žene 

Šest posto više ih koštaju kupke za tuširanje nego muškarce.

I dezodoransi su skuplji za ljepši pol 

Tri posto su skuplji dezodoransi za žene nego isti proizvod namijenjen suprotnom polu.

Šišanje je skuplje za žene nego za muškarce 

Osnovno šišanje za žene košta 35,02 dolara, a za muškarce 22,78 dolara, navodi se u studiji.

ČITAJ JOŠ:  Vakcinišete li se prije putovanja u egzotične zemlje: Koje vakcine su potrebne i gdje ih nabaviti

Više košta i hemijsko čišćenje 

U prosjeku čišćenje muške košulje košta 2,06 dolara, a ženske oko 3,95.

Žene plaćaju više i odjeću od muškaraca, a čak su i odjeća, kao i neke druge stvari za djecu skuplje za djevojčice nego za dječake .

Ruksaci za devojčice koštaju nešto više nego za dječake, kao i bicikli i kacige. Čak su i igračke namijenjene djevojčicama skuplje – poređeno je 20 proizvoda i zaključeno da su 11 posto skuplje.

Žene plaćaju više i za medicinska pomagala oko 15 posto, a štapovi za hodanje za žene su skuplji 12 posto. (super žena)

GODISNJICA
MARKETING