AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Fizička aktivnost je neophodna za zdrav život, a trčanje se preporučuje skoro svim ljudima, u skladu sa njihovim mogućnostima i ograničenjima.

Bez obzira na to koliko često trčite i u kakvoj ste fizičkoj formi, nešto što se nikako ne sme zanemariti je zagrijavanje prije trčanja. Tijelo treba uvijek pripremiti za malo intenzivniju fizičku aktivnost kakva je trčanje, a blago vježbanje i istezanje je baš ono što vam je potrebno. Nemaju sve vježbe isti efekat na organizam, tako da i tu treba obratiti pažnju da ne bi došlo do kontraefekta. Ove tri vježbe su dokazano korisne kao zagrijavanje.

Iskorak

Iskoraci su dobri za istezanje nogu i ujedno vam pomažu oko sveopšte stabilnosti, jačine i razgibanosti organizma. Počnite vježbu iz uspravnog položaja, sa rukama položenim na kukove. Krenite desnom nogom unaprijed, tako da lijeva ostane istegnuta iza vas. U raskoraku istegnite koljena i spustite tijelo ka zemlji tako da vam desna noga sa koljenom pravi ugao od 90 stepeni u odnosu na zemlju. Vratite se u početni položaj i učinite isto sa drugom nogom, pa sve to ponovite 10 puta na obje strane.

Mrtvo dizanje na jednoj nozi

Zglobovi i tetive su pod opterećenjem tokom trčanja, tako da i to treba imati u vidu. Ova vježba rasteže tetive i aktivira gluteusne mišiće. Stanite na desno stopalo i blago savijte koljeno, tako da vam lijeva noga bude malo iznad zemlje. Potom pomjerajte tijelo kao polugu unaprijed, tako da vam lijeva noga i torzo budu paralelni sa zemljom. Zadržite tako nekoliko sekundi, vratite se u početni položaj i ponovite sve sa drugom nogom. Uradite 10 ponavljanja na obe strane, a ako nemate teg, iskoristite nešto drugo za dodatnu težinu.

Bočno podizanje koljena

Još jedan dobar način za aktiviranje gluteusa prije početka trčanja je ova vježba, koja će smanjiti mogućnost od povrede. Ono što treba da uradite jeste da legnete na stranu, sa jednom nogom preko druge, tako da koljena vire sa prednje strane, a stopala su u liniji sa gluteusnim mišićima. Iz tog položaja, dignite gornje koljeno u vis, stegnite gluteus i vratite u početni položaj. Ponovite sve i na drugoj strani.