AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava

Covid-19 je prvenstveno respiratorna bolest koja uzrokuje respiratorne probleme, no može zahvatiti i druge dijelove tijela. Liječnici su ustanovili da covid-19 može utjecati i na pluća, srca, ali i na probavni sustav.

Prema statistikama, kod 53% pacijenata oboljelih od covida-19 razvije se barem jedan gastrointestinalni simptom. Uz to, kod nekih pacijenata gastrointestinalni simptomi mogu se javiti još u ranoj fazi bolesti, a kod nekih pacijenata su to jedini pokazatelj infekcije. Nekoliko je najčešćih znakova koji pokazuju da covid-19 utjecao na probavni sustav.
Gubitak apetita

Neke osobe boljele od covida-19 prijavile su gubitak apetita. Neobičan gubitak apetita može biti pokazatelj infekcije. Unos zdrave hrane ključan je za oporavak od bolesti, a gubitak apetita može usporiti oporavak i uzrokovati gubitak kilograma.

Kako bi to izbjegli, stručnjaci preporučuju pacijentima da jedu hranu koja je bogata energijom i proteinima te koja pomaže u jačanju imunološkog odgovora.
Grčevi

Dio pacijenata prijavio je grčeve i bolove u trbuhu kao simptome koronavirusa. Bolovi u trbuhu mogu biti uzrokovani bilo kakvom aktivnom upalom ili crijevnom infekcijom. Osim toga, mogu se javiti i kada virus napada osjetljivi probavni trakt.
Mučnina i proljev

Ovi simptomi uglavnom se javljaju u početnoj fazi bolesti. U slučajevima ozbiljne infekcije, neki pacijenti također mogu povraćati krv i potrebna im je hitna medicinska pomoć. Proljev može biti pokazatelj umjerenog ili težeg oblika bolesti.
Gubitak mirisa i okusa

Ovo je jedan od simptoma koji su karakteristični za covid-19, a može biti pokazatelj gastrointestinalnih problema koje uzrokuje virus, piše Times of India. Uz to, gubitak mirisa i okusa može dovesti i do gubitka apetita, što može dodatno utjecati na probavu i oporavak.

Osim toga, virusna infekcija može uzrokovati gubitak kilograma, a može se negativno odraziti i na metabolizam što može poremetiti oporavak i oslabiti imunološki odgovor.