Ovi svakodnevni proizvodi opasni su za zdravlje muškarca

Podijelite vijest

Hemikalije koje se mogu pronaći u pasti za zube, sapunu, plastičnim dječjim igračkama, deterdžentu… povezuju se s neplodnošću kod muškaraca. Ovo je prvi put da su znanstvenici utvrdili direktnu vezu između hemikalija koje se nalaze u svakodnevnim proizvodima i utjecaju na spermu čovjeka.

Odnosno, utvrdili su da 1 od 3  hemikalije koje su dosad kvalificirane kao netoksične usporavaju spremiće, onemogućuju im kretanje i utječu na to da oni preuranjeno otpuste enzime koju su ključni da bi spermij uopće mogao penetrirati i oploditi jajnu stanicu. Sperma zbog toga postaje neupotrebljiva, a sve je veći broj slučajeva neplodnosti kod muškaraca, piše The Independent.

– Ovo je prvi put da smo dokazali na direktnu vezu između izloženosti hemikalijama koje oštećuju hormonski susatav, a nalaze se u industrijskim proizvodima te utječu na funkciju sperme čovjeka, kazao je profesor Niels Skakkebaek sa sveučilišta Copenhagen University Hospital u Danskoj.

Istraživanje objavljeno u publikaciji  The EMBO Journal, a proveo ga je Timo Strünker iz ustanove Centar za napredne europske studije i istraživanja iz Bonna u Njemačkoj.

U istraživanju je utvrđeno da 30 od 96 hemikalija koje pronalazimo u gotovo svakom domaćinstvu imaju direktan utjecaj na protein “catsper” koji kontrolira pokretnost spermija, odnosno mogućnost plivanja i mogućnost spermija da penetrira u jajnu stanicu i oplodi je. Ono što je znakovito je da je za reakciju kod spermija bila dovoljna mala količina tih hemikalija, odnosno manje nego li se dosad mislilo.

Bitno je i napomenuti da se radi o hemikalijama koje su dosad kvalificirane kao netoksične, a znanstvenici smatraju da su pronašli način kojim će utvrditi koja je to tačna količina na koju sperma reagira te “natjerati” regulatorne europske organe da njihovu upotrebu i/ili količinu u proizvodima ili zabrane ili ograniče.