Ovih pet stvari vas uporno zaglupljuju

Inteligencija je subjektivna stvar i razlikuje se od osobe do osobe, međutim, na nju mogu da utiču neke krajnje neočekivane stvari.
Stručnjaci tvrde da ovih 5 stvari mogu da smanje vaš pravi kapacitet mozga, ali i ugroze vaše zdravlje:
1. Previše šećera
Šećer ne utiče negativno samo na vaš struk, već može da napravi veliku štetu i moždanim ćelijama. Istraživanja su pokazala da se mozak usporava nakon 6 sedmica redovnog konzumiranja šećera – a to može da utiče na vašu memoriju i sposobnost učenja.
2. Pasivno pušenje
Možda niste pušač, ali rezultati studije Michigen univerziteta pokazali su da djeca izložena duhanskom dimu imaju loše rezultate u školi i niži IQ. Dim cagarete izlaže mozak brojnim toksičnim supstancama, a duža izloženost povećava količinu ugljen monoksida u telu koji mijenja kiseonik koji je prijeko potreban našem mozgu.

3. Gojaznost
Višak kilograma sa sobom nosi povećan rizik od demencije i lošijih kognitivnih sposobnosti. Ipak, istraživači nisu sigurni da li je krivac za ovo sama gojaznost ili određeni zdravstveni problemi koji rezultuju viškom kilograma.

4. Stres
Stresne situacije smanjuju broj konekcija između neurona u mozgu i otežavaju našu sposobnost da u budućnosti izlazimo na kraj sa sličnim situacijama. Visok nivo stresa ne utiče samo negativno na mozak već povećava i rizik od Alzhajmerove bolesti.

5. Multitasking
Možda mislite da ste pametni jer ste u stanju da radite dvije stvari u isto vrijeme, ali istraživanje Stenford univerziteta pokazalo je da osobe koje završavaju jednu po jednu stvar imaju znatno bolje kognitivne sposobnosti.

Kurir