Ovime bi se izbjeglo 37 miliona smrti!

Podijelite vijest

stop pusenju

Naučnicii su izračunali da bi eliminacija ili smanjenje šest čimbenika rizika za zdravlje omogućila sprečavanje i odgodu prerane smrti 37 miliona ljudi.

Izbjegavanjem konzumacije cigareta, alkohola i preslane hrane do 2025. godine bi se u svijetu moglo izbjeći najmanje 37 miliona preuranjenih smrti, navodi se u istraživanju objavljenom u subotu.

Naučnici londonskog Imperial Collegea izračunali su da bi eliminacija ili smanjenje šest čimbenika rizika za zdravlje omogućila sprečavanje i odgodu prerane smrti 37 milijuna ljudi, prema članku objavljenom u britanskom medicinskom časopisu The Lancet.

Cilj bi se postigao smanjenjem potrošnje duhana najmanje za trećinu, smanjenjem unosa alkohola za 10 posto, smanjenjem unosa soli za 30 posto, smanjenjem broja oboljelih od povišenog krvnog tlaka za 25 posto i zaustavljenjem porasta broja pretilih ili oboljelih od dijabetesa.

To bi do 2025. omogućilo izbjegavanje prijevremene smrti više od 16 miliona osoba u dobi od 30 do 70 godina kao i 21 milion ranijih smrti među starijima od 70 godina.

Najutjecajniji elementi za životni vijek su duhan i visoki tlak koji je bitan čimbenik za kardiovaskularne bolesti i može se tretirati lijekovima, ali i tjelovježbom i smanjenjem konzumacije soli.

dnevnik.hr