Portal 072info

Ovo je jedan od najvećih mitova o visokom pritisku

Krvni pritisak nije stalan – on se mijenja tokom dana i noći, a ovisi o mnogo faktora, npr. tjelesnoj aktivnosti, stepenu stresa kojem ste izloženi, emocionalnom stanju, dobu dana

Povišeni krvni pritisak ili hipertenziju nazivamo i “tihi ubica” jer često nema nikakvih simptoma, a osoba najčešće sazna da ga ima tek kad ga izmjeri ili, u gorem slučaju, kad dovede do oštećenja nekih važnih organa.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Simptomi kao što su krvarenje iz nosa, vrtoglavica, crvenilo lica te glavobolja ili zamor mogu se javiti kod osoba s povišenim pritiskom, a podjednako se javljaju kod osoba s “normalnim” krvnim pritiskom.

Jedan od mitova vezanih za visoki pritisak, prenosi heart.org, je svakako i onaj da se visoki pritisak povezuje s nervozom, znojenjem, poteškoćama sa spavanjem…

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Istina je da visoki pritisak nije povezan s tegobama te ga zato nazivamo tihi ubica. Preporuka je da ne pokušavate sami postaviti dijagnozu već to prepustite stručnjacima.

Koje su optimalne vrijednosti krvnog pritiska?

  • Stanje pritiska je optimalno ako je sistolički pritisak manji od 120, a dijastolički manji od 80 mmHg.
  • Stanje pritiska je normalno ako je sistolički pritisak manji od 130, a dijastolički manji od 85 mmHg.
  • Stanje pritiska je granično ako sistolički pritisak iznosi između 130 i 139 mmHg, a dijastolički između 85 i 89 mmHg. U tom slučaju ponovno ga kontrolirajte kroz jednu godinu.
  • Prvi stepen hipertenzije podrazumijeva sistolički pritisak između 140 i 159 mmHg, a dijastolički pritisak između 90 i 99 mmHg. Preporučuje se kontrola za dva mjeseca.
  • Drugi stepen hipertenzije podrazumijeva sistolički pritisak između 160 i 179 mmHg, a dijastolički između 100 i 109 mmHg. U tom slučaju biste trebali kontrolirati pritisak kod liječnika kroz jedan mjesec.
  • Treći stepen hipertenzije podrazumijeva sistolički pritisak od 180 mmHg na više i dijastolički od 110 mmHg na više. Preporučuje se liječnička pomoć kroz jednu sedmicu.

Kako izmjeriti krvni pritisak?

Krvni pritisak nije stalan – on se mijenja tokom dana i noći, a ovisi o mnogo faktora, npr. tjelesnoj aktivnosti, stepenu stresa kojem ste izloženi, emocionalnom stanju, dobu dana (ujutro je obično viši nego navečer) i sl.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ako želite izmjeriti svoj pritisak, učinite to u sjedećem položaju, u mirnom stanju i mjerenje provedite tri puta. Uzmite srednju vrijednost koja će vam reći koliki je vaš pritisak.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Fokus.ba

Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME