Ovo je najgora hrana za mozak djece

0fb82b0198d9577298b4412432f9200f jpg pagespeed ce zSoQwLP V2
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Prema izvještaju za 2020. objavljenom u The Lancet: Child & Adolescent Health, apsolutno najgora vrsta hrane za mozak vašeg djeteta je junk food.

Istraživači sa Univerziteta Western pregledali su više od 100 različitih studija da bi donijeli zaključak. Studije koje su proučavali istraživale su kako loš izbor prehrane može utjecati na djecu i mozak adolescenata, piše Eat This.

Izvještaj je pokazao da djeca i tinejdžeri konzumiraju iznuzetno velike količine kalorične nezdrave hrane, što negativno utječe na razvoj njihovog mozga. To je uglavnom zato što mozak adolescenata još razvija svoj frontalni režanj, dio mozga koji je odgovoran za pamćenje, pažnju i kontrolu impulsa.

ČITAJ JOŠ:  Britanska kompanija napravila najmanji mobitel na svijetu

Prema studiji, učinak junk fooda na razvoj frontalnog režnja može negativno utjecati na sposobnost djeteta da samoregulira svoj izbor hrane.

Studija iz socijalne psihijatrije i psihijatrijske epidemiologije otkrila je da je loš kvalitet prehrane u adolescenata također povezan sa većim slučajevima depresije. A nova studija sa Univerziteta Georgia pokazala je da povećana konzumacija dodanog šećera u djetinjstvu može dovesti do oštećenja pamćenja u odrasloj dobi.

Inače, junk food je hrana koja ima malo ili nimalo nutritivne vrijednosti, obično u kombinaciji s sastojcima koji su loši za vas. To su slatkiši, čips, kolačići, kolači, slatki bezalkoholni napici, masni burgeri, vrući psi, pržene krumpiriće, sladoled, i većina stvari koje su služile u fast food restoranima se smatraju junk foodom.

ČITAJ JOŠ:  Evo šta se dogodi kad jedete bijeli luk na prazan želudac!
GODISNJICA
MARKETING