Ovo je najjednostavniji trik za gubljenje kilograma u istoriji dijeta

Podijelite vijest

Počinjanje dijete je jedna stvar, ali ostati karakteran i istrajati u njoj može biti jako teško. U prosjeku ljudi najviše oslabe u prvih 15 dana, ali problem je što čak 35 odsto njih tu težinu povrati čim završe sa tim režimom ishrane.

Najveći sabotažer dijeti, vjerovali ili ne, nije čokolada niti čipsevi, već emotivno prejedanje. To je iracionalna želja za slatkišima koja nas hvata kada nam je dosadno, tužni smo ili pod stresom, a ne zaista gladni.

Ako je vjerovati novoj knjizi “Tapkanjem do gubitka težine” postoji revolucionarno rješenje za ovaj problem.

Ono ne uključuje nikakve zabranjene hrane niti izglednjivanje, već samo par trikova koji će vam preokrenuti psihu i pomoći vam da prestanete da žudite za hranom.

Kako kaže autorka knjige sve što treba da radite je da “tapkate” određene akupunkturne tačke na licu i tijelu i žudnja za hranom će nestati.

Ona objašnjava da ovo tapkanje smanjuje stres i nivo anksioznosti.

– Zvuči bizarno, ali ove oblasti – čelo, brada i jagodična kost su mjesta koja treba da masiramo kada smo pod stresom – kaže ona.

Stimulisanje ovih tačaka smanjuje aktivnost u dijelu mozga koji kontroliše hormon stresa – kortisol- koji je takođe povezan sa porastom apetita i žudnjom za šećerom.

Tapkanje po ovim tačkama će smanjiti nivo kortisola i tako ćete mršaviti.

Istraživanje je pokazalo da samo 15 minuta tapkanja dnevno pomaže gubitku kilograma. Ovo se pokazalo tačnim kod svih 89 žena nad kojima je sprovedeno istraživanje, iako se nisu pridržavale nikakve stroge dijete niti vježbanja.

I ono što je još važnije, šest mjeseci kasnije tu težinu nisu povratile.

KAKO TAPKANJE FUNKCIONIŠE

Pomislite na sve one varijante kada ste pokušali da se oslobodite emocija, bijesa ili ogorčenosti a niste mogli da je se otresete. Tapkanje će vam u tome pomoći i sabotiraće vam emotivno prejedanje.

Prije tapkanja shvatite šta vas muči

Naučite da prepoznate šta je tačno problem: da li vas nervira muž, posao ili nešto drugo. Ovo morate da znate jer vrsta stresa određuje mjesto tapkanja.

Odredite količinu stresa

Onome što vas muči dajte broj: odredite nivo stresa koji u tom momentu osjećate od 0 do 10. Nemojte mnogo da razmišljate o tome, jednostavno pratite svoj instinkt.

Recite naglas

Izgovorite naglas to što osjećate: “Prihvatam kako se osjećam i OK sam”. Prihvatite negativnu emociju i ubijedite sebe da vas ona ne kontroliše.

Počnite laganim tapkanjem

Počnite laganim tapkanjem sa jagodicama dva prsta i to ponavljajte tri puta.

Mjesta za tapkanje:

1. Obrve (unutrašnja tačka obrva)

2. Ćošak oka (spoljašnji)

3. Ispod oka

4. Ispod nosa

5. Brada

6. Jagodična kost

7. Ispod ruke (ispod pazuha)

8. Vrh glave

Na svaku tačku tapnite sedam puta, ali ako se osjećate kao da treba da to uradite 100 puta onda i uradite.

Ovo ponovite svakog dana minimum 15 minuta dok ste na nekom mirnom mjestu.

Ako ste pod jakim stresom onda to radite češće i duže.

24sata.rs