84FAC350 4274 44CB 9B18 35A928250EC7
AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Crna Hronika
NER FIT

Nermin Ademović zvani Nerko (42), rodom iz Koraja kod Lopara, od sinoć kada je preskočio ogradu Kazneno-popravnog zavoda Zenica, trenutno je najtraženija osoba u Bosni i Hercegovini.

FIXGEHALT

Iako mu je ostalo malo do odsluženja 16-godišnje kazne za razbojništva, nije izdržao te je spektakularno pobjegao preko zidina „bosanskog alktraza“.

Ranije presude

Ademović je još 2011. godine presuđen u Kantonalnom sudu u Mostaru na jednu godinu i osam mjeseci zatvora zbog razbojništva. Presuda je rezultat sporazuma koji je optuženi Ademović sklopio sa Tužilaštvom.

LIDER

Ademković je tada priznao da je 30. novembra 2009. oko 16 sati, s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, ušao u neosvjetljeni haustor stambene zgrade u u Mostaru i tu presreo Anku B. koju je, u namjeri da je onesposobi, udario u potiljak šakom, nakon čega je ona pala i izgubila svijest. 

Optuženi je onda iz njezine torbice izvadio novčanik u kojem je bilo 50 KM, te bankovna kartica s PIN-om, s koje je poslije digao 300 KM.

Ademović je potom osumnjičen i za razbojništva u Tuzli i Lukavcu. Snimak sa bankomata u Mostaru upoređen je sa fotografijom koju su imali pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, na osnovu čega je utvrđeno da se radi o istom razbojniku.

Ademović je odmah početkom 2010. godine uhapšen u Tuzli. Dovodio se u vezu sa čak 14 razbojništava počinjenih na području Tuzlanskog kantona.

Hladno oružje

Ademović se, prema dostupnim informacijama, ispraksirao na napadima u haustorima zgrada. Osim u Mostaru, povrede ženskim osobama u ulazima zgrada pravio je i u Tuzli. Također, izvršio je više razbojništava u nekoliko trgovina u Tuzli. Pored Tuzle i Mostara, 2008. godine i u Lukavcu je presretao prolaznike i otimao torbe nanosivši povrede hladnim oružjem.

Na koncu mu je izrečena jedinstvne kazna od 16 godina koju, očigledno, nije htio da odsluži od kraja.