Portal 072info

Ovo morate znati: Šta nikako ne smijete raditi na debelom minusu!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Među savjetima koji mogu da itekako pomognu kada temperatura ode u “duboki” minus, a nađemo se daleko od civilizacije je i objašnjenje da alkohol širi krvne sudove i samo daje utisak da vam je toplije, a zbog pojačane periferne cirkulacije hladna krv iz ruku i nogu će prije ohladiti cijelo tijelo, pa će pothlađenje – i smrzavanje – nastupiti mnogo ranije nego da se nije pio alkohol

Gorska služba spasavanja Srbije uputila je savjete koji mogu da pomognu s obzirom na najavljene niske temperature i sniježne padavine, a koje prenosimo u cjelosti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iz GSS-a navode da građani ne bi trebalo da konzumiraju alkohol te da je slojevita tanja garderoba toplija od jednostrukih debelih stvari.

Među savjetima koji mogu da itekako pomognu kada temperatura ode u “duboki” minus, a nađemo se daleko od civilizacije je i objašnjenje da alkohol širi krvne sudove i samo daje utisak da vam je toplije, a zbog pojačane periferne cirkulacije hladna krv iz ruku i nogu će prije ohladiti cijelo tijelo, pa će pothlađenje – i smrzavanje – nastupiti mnogo ranije nego da se nije pio alkohol.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako je navedeno, ne treba trljati smrzute ruke i noge snijegom ili bilo čime drugim, stavljati u vruću vodu, na vruće mjesto jer će u protivnom doći do oštećenja kože.

Potrebno je skinuti mokru i hladnu obuću, odjeću i rukavice i utopliti nečim suhim, a davati tople i zašećerene napitke.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kada je riječ o oblačenju, iz Gorske službe navode da je slojevita tanja garderoba toplija od jednostrukih debelih stvari, da ni odjeća ni obuća ne smiju da stežu jer će se u protivnom zaustaviti cirkulacija krvi i doći će do brzog pothlađenja i promrzlina.

Spoljašnji sloj odjeće treba da bude od materijala koji ne propušta vjetar i vlagu, a idalno je da je to neki materijal koji omogućava da tijelo diše, dakle da se vlaga od tijela filtrira ka spoljašnjoj sredini pri čemu sprječava spoljašnju vlagu da prodre unutra…

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Jakna treba da je zatvorena oko vrata, kukova i na rukavima kako topao vazduh ne bi izlazio napolje, a kapu treba nositi i ona treba da pokriva makar gornji dio ušiju, a dobro je da jakna ima kapuljaču koju je moguće navući preko kape.

Kada je riječ o kretanju, iz Gorske službe spasavanja navode da je potrebno naći zavjetrinu i nikako ne stajati na vjetru.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ukoliko se to ne može izbjeći, neophodno je okrenuti leđa vjetru, a ne grudi i lice, navući kapuljaču, stavite ruke u džepove.

Tempo kretnje po snijegu ne bi trebalo da bude brz kako se ne bi znojili, ali ni prespor da se ne bi ohladili.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Potrebno je ponijeti nešto slatko – čokoladicu, suho grožđe, ili ako je moguće termos sa slatkim pićem, imati kod sebe svijeću i upaljač, jer ona u zaklonu može da podigne temperaturu za nekoliko stepeni koji su najčešće odlučujući u borbi za život.

Ukoliko nema prirodnog zaklona, najbolje je iskopati rupu ispod jelke, odsjeći grane na koje se sjedne i treba sačekati da stane mećava ili da se podigne magla.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako se navodi, ne bi trebalo sjedati na snijeg zbog odmora i ne padati u san, a dobro je imati i foliju od plastičnog materijala koje su presvučene reflektujućom materijom, a koje služe da se zadrži toplota.

Iz Gorske službe upozoravaju i da se osjećaj za prostor mijenja, pa savjetuju da se ide u paru ili grupi. Navodeći da je jedno od vrlo korisnih sredstava za poziv u pomoć i mobilni telefon, iz te službe upozoravaju da hladnoća može da ”isprazni” bateriju te da zbog toga telefon nikako ne treba držati u spoljašnjem džepu, već što bliže tijelu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U saopštenju je naveden i spisak korisnih stvari koje mogu da stanu u džep – svijeća i upaljač, pištaljka, baterijska lampa, napunjen mobilni telefon, čokolada ili drugi slatkiš, perorez, astrofolija.

Iz Gorske službe su posavjetovali građane i da ako su u vozilu ne bi trebalo da ga napuštate, jer su unutra zaštićeni od vjetra i uvijek je lakše pronaći zavejano vozilo nego čovjeka koji je pao u smet.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podrazumijeva se da na put kolima nikako ne treba kretati bez zimske opreme, lopate, svijeće-upaljača, vode, hrane i deke i naravno, punog rezervoara.

Morate voditi računa i da je auspuh slobodan dok radi motor, a auto miruje, da ne bi došlo do gušenja ugljen monoksidom iz izduvnih gasova.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

depo.ba

 

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME