Portal 072info

Ovo su najpopularnije teorije zavjere na internetu!

Kako stojite u novije vrijeme s teorijama zavjere? Evo podsjetnika na neke novije, ako ste izašli iz štosa.

Internet je plodno tlo za mnoge stvari i teme, a jedna od njih su naravno i teorije zavjere. Moglo bi se slobodno reći – koliko teoretičara zavjere, toliko i zavjera.

Ovo su  neke novije vrlo popularne teorije zavjere na internetu. Provjerite jeste li upoznati s njima, ili ako već jeste, zvuče li vam jednako (suludo) kao i prije.

1. MH370 se nalazi na otoku Diego Garsia

Boeing 777 Malasya Airlinesa na letu MH370 iz Kuala Lumpura prema Pekingu nestao je s neba 8. marta i otada mu se gubi svaki trag. Potraga do danas nije dala baš nikakve rezultate, ali je prostor za nagađanja i špekuplacije ostao širom otvoren.

Jedna od najraširenijih teorija zavjere jeste da je taj avion zapravo sletio na otok Diego Garsia, koji se nalazi usred Indijskog okeana. Ista teorija kaže kako CIA taj otok koristi za zadržavanje i mučenje osumnjičenih.

Malezijske vlasti odbacile su tu teoriju, kao i mnoge druge dosad.

2. Google je Skynet

Google kontroliše na stotine internet alata koje svakodnevno koristimo, ali postoje i oni koji vjeruju da je Google zapravo umjetna inteligencija slična Skynetu iz filmskog serijala Terminator, koja je fiksirana na uništenje ljudskog roda.

Nakon što je Google kupio firmu Boston Dynamics, koja se bavi naprednom robotikom i koja je već napravila nekoliko uspješnih prototipova robota, nije dugo trebalo čekati na onaj poznati povik “Aha!”. Mnogi mediji odmah su povukli nove paralele između Googlea i Skyneta.

Teorija zapravo postoji još od 2006. i kaže kako će nas Google uskoro sve kontrolisati.

3. Pokolj u Sandi Kuku je prevara

Adam Lanza je 20-godišnjak koji je naoružan ušetao u osnovnu školu Sandi Kukk u gradiću Njutonu, te ubio 20-ero djece, šest odraslih osoba, da bi na kraju oduzeo život i sebi. Ali prije konačnog čina, potražio je i majku te ubio i nju.

Taj događaj duboko je potresao SAD, kao najgori te vrste u istoriji te nacije.

Ipak, blog Memori Hole posvećen je događajima te tragedije, a dovodi u pitanje svaku njihovu instancu. Tamo se tvrdi da Lanza nije možda niti bio stvarna osoba, da su sve odradili glumci, a ljudi unaprijed znali što će se dogoditi jer su putem Twittera slali poruke i prije samog događaja.

4. Svi su iluminati

Bez konkurencije, ovo je najpopularnija teorija koja se može naći na internetu. Svi, od vaših roditelja, partnera, poznanika, političara i drugih javnih osoba, baš svi su pripadnici iluminata.

Zagovornici ove teorije zavjere vjeruju kako će iluminati, okultno tajno društvo koje vlada svijetom, uskoro uspostaviti i novi svjetski poredak.

Na meti su posebice američke pop megazvijezde te interpretacija njihovog stila oblačenja te njihove pjesme. U svemu navedenom, prema toj teoriji, kriju se znakovi iluminata.

5. Let TWA 800 je bio namještaljka

Godine 1996. Boeing 747 se srušio pored Long Islanda u Njujork-u, pri čemu je poginulo svih 230 putnika i članova posade. Rezultat nesreće bio je eksplozija spremnika goriva, prema službenim rezultatima istrage.

Ipak, teoretičari zavjere nanjušili su nešto sumnjivo, a njihova teorija je da je taj avion uletio u “prijateljsku vatru” te da je čitav incident zataškala američka vojska.

6. Predsjednici kontroliraju poznate ličnosti

Zašto je Britney Spears 2007. godine doživjela slom? Prema nekim teoretičarima zavjere, to je bilo zbog “kruha i igara” šprance usmjerene prema američkim biračima, kako bi im se tada odvukla pažnja od ozbiljnijih tema. Sve je, naravno, organizirala Busheva administracija.

Slično navodno sad radi i američki predsjednik Barack Obama sa Miley Cyrus i njezinim šokantnim performansima te Kanye Westom.

Iako zvuči bizarno, sve bi možda i bilo shvaćeno kao još jedna razonoda, da tu teoriju javno u intervjuu za TMZ nije servirao Jonathan Davis, frontmen benda Korn.

vijesti.ba

Podijelite članak