Ovo su najtraženija zanimanja za upis u srednju školu

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Krajem školske godine roditelji i učenici završnih razreda osnovne škole suočavaju se sa jednom od najvažnijih profesonalnih odluka, a to je koju srednju školu upisati. 

Glavni problem je taj što se odluka donosi posljednji dan ili posljednjih mjeseci školovanja, a stručnjaci poručuju da bi to trebao biti proces koji traje svih devet godina školovanja u osnovnim školama.

Kako bi pružili podršku roditeljima, učenicima, ali i školama i ministarstvima, Ranko Markuš, rukovodilac projekta, kazao je kako njihov cilj nije reći djeci šta da upišu već ih informisati.

Velika potražnja

– Proces donošenja odluke treba trajati devet godina gdje se otkrivaju sklonosti, interesi i mogućnosti učenika. Nedavno sam pričao s kolegama koji imaju djecu koja završavaju osnovnu školu. Imali su pitanja gdje da upišu svoje dijete. Nisu mogli donijeti odluku, nisu se mogli usmjeriti da li da uzmu tehničko ili opće usmjerenje. Nerijetko upisuju gimnaziju kako bi dali sebi još četiri godine – rekao je Markuš za N1.

ČITAJ JOŠ:  Previše influensera, a premalo majstora: BiH fali šivača, varioca, zidara…

Ističe da je velika potražnja za majstorima raznih zanimanja te da su to vrlo cijenjena zanimanja od kojih se može dobro živjeti i sticati sredstva za porodicu.

– Veliki je broj zanimanja za koja naši poslodavci traže strance jer nema naših ljudi na tržištu. Jutros je izašla vijest da je 5.500 vozača, među kojima su većinom za teretne kamione, napustilo BiH. Otišli u Austriju, Sloveniju i Njemačku. Imamo deficit zanimanja, posebno u ugostiteljstvu u ljetnoj sezoni kada domaći odlaze da rade posebno u RH. Imamo problema i u građevinskom sektoru – rekao je Markuš.

ČITAJ JOŠ:  U 2023. godini u Federaciji BiH najtraženiji će biti prodavači, konobari, bravari i varioci

Užasna situacija

Omer Korjenić iz Federalnog zavoda za zapošljavanje kaže kako je trenutno najveća potražnja za trgovcima.

– Tržište rada gotovo da ne traži zanimanja sa završenim fakultetom. To ukazuje na vrlo nepovoljnu potražnju poslodavaca za radnicima i to se mora sistemski rješavati. Mi nemamo državnu strategiju zapošljavanja. Postoji saglasnost RS i Brčko distrikta da se kreira. U ovom trenutku velika većina građana ne želi povezivati obrazovanje svog djeteta sa stanjem na tržištu rada – rekao je Korjenić.

ČITAJ JOŠ:  Inzko: Četiri puta sam u kabinetu Angele Merkel molio da se više posvete BiH

Navodi kako je situacija užasna jer se broj djece koja upisuju srednje škole smanji za 1/3 u FBiH. Od kantona prednjačke ZDK i TK. Dodaje da je prirodni priraštaj smanjen jer najpotentija populacija odlazi.

GODISNJICA
MARKETING