Portal 072info

Ovo su najveće opasnosti COVID-19: Oštećuje srce, pluća, bubrege…

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Procjenjuje se da 40 do 45 posto ljudi zaraženih virusom COVID-19 može imati asimptomatsku sliku bolesti, dok će drugi imati blagu bolest bez trajnih simptoma. Međutim, prema nekim procjenama, koronavirus bi mogao ipak ostaviti dalekosežne posljedice po ljude, piše Vox.

Naime, postoje i oni pacijenti zaraženi navedenim virusom koji otkrivaju da njihov oporavak traje mnogo duže nego dvije sedmice koje su predviđanja stručnjaka iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Budući da je COVID-19 relativno nova zarazna bolest, ne postoje studije o njenoj dugoročnoj putanji kod onih pacijenata s težim simptomima. Čak su i pacijenti u Kini, koji su najranije zaraženi, oboljeli tek prije nekoliko mjeseci. Međutim, ljekari kažu da se novi koronavirus može vezati za ljudske ćelije u mnogim dijelovima tijela i prodrijeti u mnoge glavne organe, uključujući srcebubregemozak, pa čak i krvne žile.

“Teško je riješiti dugoročne posljedice”, kaže Joseph Brennankardiolog s Medicinskog fakulteta u Yaleu.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Iako se neki pacijenti mogu potpuno oporaviti, on i drugi stručnjaci brinu da će drugi pretrpjeti dugotrajna oštećenja, uključujući ona na plućimaoštećenje srca te da će pretrpjeti teške neurološke i mentalne štetne učinke.

Također, smatra se da će imati povećan rizik od moždanog udaraembolije i zgrušavanja krvičestih upala kod djece, a pretpostavlja se da može dovesti i do neplodnosti kod muškaraca.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Podijelite članak
  • 20
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Naučnici osmislili zaštitnu masku koja grije, filtrira zrak i deaktivira koronavirus

072info.com

Hrvatska uvodi dodatne mjere: “Trenutne nisu dale rezultate”

072info.com

Dr. Haris Vranić: Na KCUS-u 960 praznih kreveta, a Sebija iz izolacije naređuje da se pacijenti kao stoka smještaju u neke centre

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6