AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava

Ako ste tek nedavno počeli voziti bicikl zbog rekreacije ili idete njime do posla i natrag, moguće je da činite neke početničke greške. Evo nekoliko primjera…

Sjedalo vam je prenisko

Bole vas koljena? Vjerojatno ste prenisko namjestili sjedalo. Ako vam je sjedalo podešeno na idealnu visinu, noga bi vam trebala biti jedva povijena kad je pedala u najnižoj poziciji.

Previše očekujete od opreme
Umjesto da se brinete o najboljoj obući za pedaliranje, odjeći koja je posebno dizajnirana za vožnju bicikla ili o najskupljim kotačima i najlakšoj rami, odaberite bicikl koji vam se sviđa i na kojem se dobro osjećate.

Svaki bicikl je dobar
Odaberite bicikl koji vam je udoban jer ćete u suprotnome brzo odustati. Kao što smo već rekli, sjedalo vam mora biti visoko toliko da vam je noga u koljenu jedva savijena kad je pedala najbliže tlu, a ruke na upravljaču i torzo moraju činiti kut od 45 stupnjeva. Ako je upravljač predaleko, boljet će vas leđa, a ako je preblizu koljena, bit će vam preblizu rukama.

Ne održavate bicikl
Ne morate biti sjajan mehaničar koji vezanih očiju zna sastaviti i rastaviti bicikl, no poželjno je da ga redovito održavate. Čistite ga jednom tjedno vlažnom ili suhom krpom (ne šmrkom), a ako vam je lanac prelabav, stegnite mu vijke te ga nauljite. Stavite koju kap ulja na kočnice i to bi vam trebalo biti dosta.