Ovo su posljednje mjere zabrane u Bosni i Hercegovini

Ovo su posljednje mjere zabrane u Bosni i Hercegovini

Restriktivne mjere na području Bosne i Hercegovine razlikuju se u entitetima, kantonima u Federaciji BiH i Brčko distriktu. U nastavku je pregled onih koje su trenutno na snazi.

Federacija BiH:

U Federaciji Bosne i Hercegovine mjere se razlikuju od kantona do kantona. Među naredbama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva je i da se ograničava kretanje građana na cijelom teritoriju FBiH u vremenu od 21:00 sat naveče do 5:00 sati ujutro narednog dana. Od ovoga su izuzeti svi uposlenici uključeni u provođenje mjera i aktivnosti na rješavanju epidemije COVlD-19 na području FBiH, oni kojima se proces rada odvija u smjenama, međugradski i međunarodni prijevoz putnika, taxi služba, kao i vozači teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu.

Dozvoljeno je okupljanje ne više od 20 ljudi u zatvorenom i na otvorenom prostoru Sva ova okupljanja moraju se odvijati u prostoru koji omogućuje obaveznu fizičku distancu od najmanje dva metra između osoba (osim članova istog domaćinstva).

Sve mjere u Federaciji BiH možete pogledati OVDJE..

Kanton Sarajevo:

U Kantonu Sarajevo naređena je obustava rada javnih bazena i kupališta, spa, fitnes centara i teretana, uz izuzetak registriranih rehabilitacionih centara. Zabranjeno je održavanje sportskih rekreativnih treninga i aktivnosti u zatvorenom prostoru, uz izuzetak profesionalnih sportskih klubova i održavanje profesionalnih sportskih natjecanja, bez prisustva publike. Obustavljen je i rad kladionica, izuzev online klađenja.

U Kantonu Sarajevo zabranjen je i rad ugostiteljskim subjektima, uz dozvoljenu dostavu hrane i pića. Zaključkom o zabrani rada ugostiteljskih objekata obuhvaćene su djelatnosti restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane ( KD 56.10) , te djelatnosti pripreme i usluživanja pića (KD 56.30).

Iz zabrane kretanja u KS-u izuzeti su svi uposlenici koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti na rješavanju epidemije COVID na području KS, uposlenici kojima se proces rada odvija u smjenama, međugradski i međunarodni prijevoz putnika, taxi služba, kao i vozači teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu. Uposlenici koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti na rješavanju epidemije COVID , uposlenici kojima se odvija proces rada u smjenama, moraju imati odobrenje poslodavaca za kretanje u periodu od 21:00 uvečer pa do 05:00 sati ujutro narednog dana.

Mjere u Kantonu Sarajevo na snazi su do 3. aprila 2021. godine, a možete ih pogledati OVDJE.

Hercegovačko-neretvanski kanton:

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona usvojila je prije dvije sedmice Zaključak kojim se ograničava radno vrijeme ugostiteljskih objekata svih vrsta na način da se radno vrijeme može odrediti u trajanju od 05:00 do 21:00 sat. Također, zabranjuje se organiziranje glazbe uživo u svim ugostiteljskim objektima, javnim okupljanjima i svečanostima svih vrsta (obiteljskim i javnim).

Zaključkom, koji stupa na snagu danom donošenja, je definirano kako mjere vrijede sve dok se tjedna incidenca oboljelih u HNK ne spusti na razinu ispod 50 na 100.000 stanovnika. Mjere možete pogledati OVDJE.

Tuzlanski kanton:

Usvojene su naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva od 23. marta 2021. godine, uključujući naredbu o ograničenom kretanju od 21:00 do 05:00 sati i ograničenje istovremenog boravka do 20 osoba u zatvorenim i na otvorenim prostorima.

Obustavljene su posjete domovima za stara i iznemogla lica na području TK do daljnjeg. Obustavljeno je izvođenje praktične nastave za sve učenike i studente koji istu obavljaju i javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama na području TK, osim za studente XII semestra Medicinskog fakulteta (klinički staž). Obustavljeno je i izvođenje hladnog operativnog programa u svim javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama bolničkog nivoa na području Tuzlanskog kantona.

Od Ministarstva obrazovanja i nauke zatraženo je da od ponedjeljka 20. marta 2021. godine pa do ponedjeljka 12. aprila 2021. godine na svim univerzitetima, visokoškolskim ustanovama, srednjim školama i osnovnim školama za razrede od 6. do 9. pređu na online model organizovnja nastave. nastava u osnovnim školama od razreda 1. do 5. će se odvijati po ranije utvrđenom principu rada. Predškolske ustanove nastavljaju sa radom.

Zabranjene su do daljnjeg sportsko-rekreativne aktivnosti u zatvorenom prostoru, izuzev sportskih klubova koji sudjeluju u takmičenjima na kantonalnom, federalnom i državnom nivou. Izvođenje muzike u ugostiteljskim objektima je zabranjeno, kao i konzumacija nargile.

Naredbe su na snazi do 9. 4. 2021. godine, a možete ih pogledati OVDJE.

Zeničko-dobojski kanton:

Vlada ZDK-a na vanrednoj sjednici koja je održana 30. marta donijela je, na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, set novih mjera s ciljem suzbijanja širenja pandemije koronavirusa.

Vlada je produžila naredbu koja se odnosi na zabranu rada vrtića, s tim da je ovim ustanovama omogućeno da nastave rad nakon što od Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) dobiju pozitivno mišljenje o ispunjavanju biosigurnosnih mjera.

Naredbom je zabranjen rad kladionica, izuzev online klađenja. Zabranjeno je izvođenje muzike “uživo” u ugostiteljskim objektima i posluživanje nargila-šiša. Zabranjene su sportsko rekreativne aktivnosti u zatvorenom prostoru, izuzev treninga i takmičenja sportskih klubova koji učestvuju na takmičenjima na državnom, federalnom i kantonalnom nivou. Naredbe ostaju na snazi 14 dana, za koliko je produženo važenje ranije donesenih naredbi koje se odnose na ograničenje kretanja, ugostitelje, te obaveze policije i inspekcije.

Mjere su donesene na vanrednoj sjednici 30. marta, a možete ih pogledati OVDJE.

Srednjobosanski kanton:

Ograničeno kretanje na prostoru SBK u periodu od 20:00 sati do 05:00 sati. Ograničavanje rada ugostiteljskih objekata koji pružaju ugostiteljske usluge na način da hranu, piće, napitke i slastice mogu usluživati samo na otvorenim terasama odnosno drugim otvorenim prostorima za usluživanje, uz strogo pridržavanje propisanih epidemioloških mjera. Zabranjeno je usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu.

Gosti smiju ulaziti u zatvoreni prostor objekta samo radi korištenja toaleta. Ako se radi o isporuci (preuzimanju ili dostavi) hrane, pića, napitaka i slastica za van, naručitelj preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili neposredno ispred vrata objekta. Prilikom čekanja u redu za isporuku, posjetitelji moraju nositi maske za lice.

Frizerski saloni, kozmetičarski saloni, saloni za masažu, manikira, pediker i slični saloni vršit će pružanje usluga isključivo u unaprijed dogovorenim terminima putem telefona, interneta ili na drugi prigodan način. Potrebno je planirati i na vrijeme dogovoriti tražene usluge, da bi se mogli dogovoriti termini adekvatne dužine. Istovremeno, pored osobe kojoj se pruža usluga, odobrava se prisustvo samo jedne osobe koja čeka svoju uslugu. U slučaju nepoštivanja ove mjere bit će izrečena mjera privremene zabrane rada.

Naredbe su na snazi do 9. aprila 2021. godine, a možete ih pročitati OVDJE.

Bosansko-podrinjski kanton:

Ograničava se kretanje u Bosansko-podrinjskom kantonu u periodu od 21:00 pa do 5:00 sati ujutro. Od ove zabrane su izuzete slijedeće skupine: svi uposlenici koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti na rješavanju epidemije izazvane koronavirusom na području BPK-a,uposlenici kojima se proces rada odvija u smjenama, međugradski i međunarodni prevoz putnika, kao vozači teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu.

Zabranjena je organizacija svih javnih okupljanja u grupama većim od 15 ljudi, kao i privatna okupljanja u grupama većim od 10 osoba. Uvedena je online nastava. Zabranjeno je organizovanje svih amatersko-rekreativnih treninga u zatvorenom prostoru, rekreativnih kontakt sportova za sve koji nisu u takmičarsko-trenažnom procesu, kao i svim rekreativnim plesnim školama i kulturno-umjetničkim društvima. Održavanje profesionalnih sportskih natjecanja je dozvoljeno bez prisustva publike.

Naredba u BPK-u važi 14 dana od dana počekta primjene ove naredbe (20. 3. 2021.), a sve mjere možete pročitati OVDJE.

Kanton 10:

Ograničava se rad trgovina, trgovačkih centara i ugostiteljskih objekata na području Kantona 10 od 21:00 sati do 05:00 sati ujutro. Dozvoljeno je pružanje usluga ugostiteljski objektima u otvorenom i zatvorenom prostoru, samo sjedeća mjesta, uz obavezno pridržavanje preporuka donesenih od strane Zavozda za javno zdravstvo u Federaciji BiH.

Naredbe važe do 7. aprila 2021. godine, a možete ih pročitati OVDJE.

Posavski kanton:

Ograničava se kretanja stanovništva u periodu od 21:00 do 05:00 sati. Od naredbe su izuzeti svi uposlenici uključeni u provođenje mjera i aktivnost na rješavanju epidemije izazvane koronavirusom i uposlenici kojima se proces rada odvija u smjenama uz potvrdu poslodavca.

Zabranjena su sva javna okupljanja na otvorenom prostoru u grupama većim od 50 osoba, te u zatvorenom prostoru u grupama većim od 30 osoba i privatna okupljanja u grupama većim od 10 osoba. Zabranjeno je organizovanje proslava povodom krštenja, vjenčanja, rođendana i slučnih događaja, kao i ručka ili večere povodom sahrane. Obustavljen je proces odvijanja nastave u periodu od 29. 3. do 12. 4. 2021. godine. Radno vrijeme ugostiteljskih objekata svih vrsta i sportskih kladionica je ograničeno do 20:30 sati uz poštovanje epidemioloških mjera.

Naredbe su na snazi do 14. aprila 2021. godine, a možete ih pročitati OVDJE.

U Zapadnohercegovačkom kantonu i Unsko-sanskom kantonu na snazi su naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Republika Srpska:

U RS-u su zabranjena sva javna okupljanja u grupama većim od 30 osoba, kao i sva privatna okupljanja u grupama većim od 10 osoba. Zabranjen je rad fitnes centrima i kulturno-umjetničkim društvima. Zabranjeno je i izvođenje muzike uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće, kao i rad ugostiteljskim objekitma za ishranu i piće, uključujući i objekte koji posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost (benzinske stanice i sl.). Ugostitelji koji posluju u ugostiteljskom objektu za smještaj mogu bez vremenskog ograničenja pružati usluge smještaja, a usluge ishrane i pića u periodu od 06:00 do 22:00 sata samo gostima kojima pružaju uslugu smještaja. Dozvoljeno je vršenje usluge dostave hrane i pića, kao i šalterska prodaja hrane i pića bez mogućnosti konzumiranja unutar i ispred ugostiteljskog objekta.

U RS-u je zabranjen i rad bazenima, “wellness” i spa centrima, kao i rad skijalištima i skijaškim centrima. Zabranjen je i rad trgovačkim centrima i subjektima koji posluju u okviru trgovačkog centra, izuzetv apoteka i subjekata čija je pretežna djelatnost trgovina prehrambenim proizvodima, kao i subjektima koji posluju u prostorima koji imaju zaseban ulaz u odnosu na ulaz trgovačkog centra. Zabranjen je i rad kladionicama, tačnije priređivačima igara na sreću, osim priređivačima internet igara i lutrijskih igara na sreću, osim klasične tombole.

Zabranjene su i aktivnosti unutar ustanova kulture koje podrazumijevaju istovremeno prisustvo više lica u istom prostoru (pozorišta, kina, muzeji, galerije). Do 5. aprila u RS-u je obustavljen i vaspitno-obrazovni rad u prostorijama osnovnih i srednjih škola, univerziteta i ustanova za obrazovanje odraslih u RS-u, uz obavezno ogranizovanje nastave na daljinu korištenjem sredstava elektronske komunikacije.

Građani su obavezni da nose maske u zatvorenom prostoru, dok im se preporučuje da maske nose i na otvorenom prostoru. Obavezna je fizička distanca i na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Javnim kuhinjama je dozvoljen isključivo šalterski rad. Zabranjene su organizovane rekreativne aktivnost, trenažni procesi i takmičarske aktivnosti svih uzrasta, izuzev profesionalnih sportskih aktivnosti, ali bez prisustva publike.

Mjere u RS-u su na snazi do 5. aprila 2021. godine, a možete ih pročitati OVDJE.

Brčko Distrikt:

Zabranjuje se kretanje osobama na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u narednih 15 (petnaest) dana u vremenskom periodu od 22.00 do 5.00 sati. Dozvoljava se tokom trajanja zabrane kretanja rad dežurnih apoteka i benzinskih stanica samo u dijelu koji se bavi točenjem goriva.

Odredbe se ne primjenjuju se na zaposlene koji vrše službene dužnosti ili su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti u vezi s proglašenjem stanja prirodne nesreće zbog korona virusa, kao i zaposleni u pravnim licima u kojima se radi kontinuiteta proizvodnje rad odvija u smjenama.

Nalaže se obavezno nošenje zaštitne maske (prekrivena usta, nos i brada) u grupi od dva ili više lica na otvorenom prostoru i da održavaju fizičku distancu od 2 metra.

Svim ugostiteljskim objektima na području Brčko distrikta BiH u narednih 7 (sedam) dana ograničava se obavljanje djelatnosti do 20.00 sati. Dozvoljava se maksimalno 4 (četiri) osobe za jednim stolom u ugostiteljskim objektima na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Ograničava se rad sportskih kladionica, kockarnica i drugih priređivanja igara na sreću, kao i teretana, fitnes centara, škole sporta, rekreativne aktivnosti koje se obavljaju u zatvorenom prostoru u narednih 7 (sedam) dana do 20.00 sati.

Mjere su na snazi sedam dana od donošenja naredbe (26. 3. 2021.), a možete ih pročitati OVDJE.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica