Portal 072info

Ovo su vrste hrane koju ne biste trebali podgrijavati

Postoji hrana koja je sasvim uredu kada se podgrije, no, tu je i ona koja je štetna nakon podgrijavanja, a razlog su hemikalije koje se mijenjaju. Mnogi ljudi nisu svjesni da određena hrana podgrijavanjem gubi hranjiva svojstva, ali i da šteti organizmu. Hrana u nekim slučajevima može postati otrovna, a to se posebno odnosi na rižu, krompir, gljive, jaja, piletinu, cveklu i zeleno povrće.

Riža sadrži spore koje se pretvaraju u bakterije koje mogu preživjeti i nakon kuhanja. Kada se skuhana riža ostavi na sobnoj temperaturi, bakterije se razmnožavaju te mogu uzrokovati povraćanje i dijareju.

Krompir je bogat hranjivim materijama koje gube svoju vrijednost ako se krompir podgrijava. Kada je na sobnoj temperaturi, u krompiru se povećava broj bakterija koje uzrokuju botulizam.

Gljive sadrže mnogo proteina čija se struktura mijenja tokom podgrijavanja, nakon čega oni mogu biti štetni za tijelo. Konzumiranje podgrijanih gljiva uzrokuje probleme s probavom kao što su nadimanje i stomačni bolovi.

Podgrijavanje jaja na visokoj temperaturi utječe na njihovu apsorpciju u organizmu.

Visok nivo proteina u piletini reaguje negativno prilikom podgrijavanja. Takva piletina može uzrokovati ozbiljne probleme s probavom jer se podgrijavanjem mijenja struktura proteina.

Cvekla je bogata nitratima koji se prilikom podgrijavanja pretvaraju u nitrite nezdrave za tijelo.

Zelenolisno povrće poput špinata i celera također ne treba podgrijavati jer ono sadrži željezo i nitrate. Visoka temperatura pretvara nitrate u nitrite, a hrana postaje kancerogena.

Klix.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box