Ovo su znaci da vam nedostaje jod

Hroničan nedostatak minerala, što se najčešće događa u ljetnom periodu, može uzrokovati pojavu glavobolje, umora, malaksalosti i brojne druge zdravstvene probleme.  

Da bismo to spriječili, najvažniji je piti dovoljno vode i ishrana zasnivati na bogatoj ponudi sezonskog povrća i voća. Bitno je to i kad je riječ o mineralima.

Među mineralima posebno mjesto pripada jodu. S obzirom na to da je odgovoran za većinu zbivanja u našem tijelu, njegov nedostatak dovodi do zastoja više procesa od kojih su neki ključni za zdravlje i izgled.

Osim štitne žlijezde, nedostatak joda ima veliki utjecaj na mozak, dojke, kožu i želudac. Tijelo šalje signale kada mu nedostaje ovaj ključni hranjivi element. Najuočljiviji su grčevi u mišićima.

Ako je kosa počela naglo opadati, a koža je postala suha, to bi mogao biti prvi signal da vam je organizam u deficitu sa jodom. Jer on regulira nivo hidriranosti kože, jača i regenerira folikule kose.

Ako ste iznenada počeli dobivati i na težini, to ja ozbiljan znak kako bi trebalo potražiti pregled i savjet ljekara porodične medicine i utvrditi eventualni manjak joda.

Treba naglasiti da je nedostatak tečnosti, a samim tim i minerala, najizraženiji kod ljudi koji se intenzivnije bave fizičkom aktivnošću. Zato i za njih važi pravilo – jesti što više voća i povrća, dok joda ima i u morskim plodovima i algama, kao i u mineralnim vodama sa prirodno rastvorenim jodom.

Šta je još pokazatelj da imate problem s manjkom joda?

– Osjećate se umorno.

– Počeli ste zaboravljati.

– Depresivni ste i anksiozni.

– Otiče vam vrat.

– Srce sporije kuca.

– Ne uspijevate ostati u drugom stanju.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE