Ovo voće je odlična preventiva protiv karcinoma pluća i debelog crijeva

Ovo voće je odlična preventiva protiv karcinoma pluća i debelog crijeva

Grejpfrut je tropska biljka iz porodice agruma a njegovu ljekovitost poznavali su Aboridžini iz Australije, koji ga koriste kao univerzalan lijek.

Bogat je izvor vitamina C, a sadrži i pektin koji smanjuje holesterol u krvi.

Žuti grejpfrut ima manje vitamina C, nego crveni koji čisti od raka, jer sadrži flavonoide – neutralizatore supstanci koje podstiču razvoj malignih ćelija. Nacionalno američko udruženje hemičara preporučuje sok od grejpfruta kao obavezan dio doručka jer je ovo voće odlično preventivno sredstvo protiv karcinoma pluća i debelog crijeva.

Grejp je veoma efikasan u borbi protiv virusa i bakterija, pa se preporučuje u terapiji protiv gripe i prehlade. Ekstrat sjemenke grejpa snažno je sredstvo protiv oko 800 vrsta bakterija i oko 100 vrsta gljivica. Sok je bogat bioflavonidima koji pospešuju metabolizam i podstiču proces mršavljenja, blagotvorno djeluju na funkcije jetre, i jačaju arterije. Sok crvenog grejpa sadrži likopen i karotenoide, koji imaju antitumorsko svojstvo i ublažava tegobe koje prate osteoartritis i reumatski artritis, te djeluje na ravnotežu hematokrita u krvi.

To čudotvorno voće čisti crijeva, stabilizuje crijevnu floru, a zahvaljujući posebnom sastojku naringinu, koji plodu daje gorak ukus, ubrzava proces varenja. Također, dobar je izvor pantotenske kiseline vitamin B5 koja ima ključnu ulogu u prizvodnji ćelijske energije. Studija nemačkih naučnika ukazuje na to da konzumiranje grejpa pomaže u borbi protiv bolesti zubnog mesa, a istraživanja su pokazala da dva ploda dnevno smanjuju rizik od krvarenja desni.

Međutim, trebate znati da grejp smanjuje djelovanje određenih lijekova, poput medikamenata za alergije, srčana oboljenja, neke vrste citostatika, pilula za konstracepciju.

Faktor.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica