4 4


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da očekuje da će tokom februara Republika Srpska dobiti dovoljno vakcina da može krenuti sa općom vakcinacijom koja će biti dobrovoljna i besplatna.

– Vakcina nije obavezna, primiće je samo oni koji to žele i biće besplatna za građane, bez obzira na to što je Vlada Republike Srpske odvojila 15,6 miliona evra za njihovu nabavku – rekao je Dodik.

Potpisali predugovor

On je rekao da je nedopustivo da vakcine zbog procedura danima budu na carinama i dodao da svi moraju brže da rade.

Dodik je podsjetio da je BiH među prvima potpisala predugovor za nabavku vakcina u programu “Covax”, ali da to ne važi danas u svijetu.

– Ne možete vi konkurisati sa jednom Velikom Britanijom, koja je vakcinisala šest miliona ljudi, a mi za cijelu BiH nismo mogli da dobijemo ni 100.000. A onda kada dođu ovdje, nama počnu da pričaju kako su oni solidarni, kako nam žele dobro – istakao je Dodik za RTRS.

Dodik kaže da Republika Srpska koristi svoje pozicije i veze da osigura vakcinu iz Rusije i Kine, te da ne može da govori kada će stići one naručene kroz program “Covax”.
Ne želi se pravdati

– Ne osjećam se nimalo odgovornim. Ne želim bilo kome da se pravdam. Sve pretpostavke za nabavku vakcine smo ispunili, počevši od toga da smo na vrijeme osigurali novac koji je u ovakvim okolnostima veoma teško odvojiti – rekao je on.