Oxfordova vakcina učinkovita u 70 posto slučajeva

Screenshot 1 2114

Vakcina protiv koronavirusa koju je razvio Univerzitet u Oxfordu je učinkovita u 70 posto slučajeva, kazali su nakon provedene treće faze. Saznanje da je njihova vakcina djelotvorna je trijumf, ali i razočaranje u isto vrijeme s obzirom na to da su Pfizerova i Modernina vakcina pokazale više od 90 posto učinkovitost.

Ukoliko regulatori odobre ovu Oxfordovu vakcinu, ona će bez obzira na manju učinkovitost ipak imati značajnu ulogu u suzbijanju pandemije u svijetu. Njihove doze su mnogo jeftinije i lakše za čuvanje i distribuciju od drugih.

Oxfordski istraživači su izveli uobičajeno decenijski proces razvoja vakcine za otprilike 10 mjeseci.

Vlada Velike Britanije je unaprijed naručila 100 miliona doza njihove vakcine, što je dovoljno za imunizaciju 50 miliona ljudi. Oni planiraju pokrenuti neviđenu kampanju imunizacije, nešto što će biti masovnije i od godišnjih programa vakcinisanja protiv gripe i vakcinisanja djece.


Ova vakcina bi trebalo najviše da pomogne onima koji žive u siromašnijim državama zbog toga što je mnogo jeftinija od drugih vakcina, a i Moderninu i Pfizerovu vakcinu su uglavnom već rezervisale samo bogatije zemlje.

Klix